Ga naar de inhoud
'Aarde gaat kapot'

Moet er een 'meer dan twee kinderen'- schaamte komen?

Een bijzondere oproep van schrijfster Susan Smit: ze pleit voor een 'meer dan twee kinderen'-schaamte omdat de aarde volgens haar kapot gaat aan teveel mensen. Haar opmerking maakt veel los. Heeft ze een punt?

'Er bestaat vleesschaamte, vliegschaamte. 'te lang douchen'-schaamte. Maar nog geen ‘meer dan twee kinderen-schaamte', twitterde schrijfster Susan Smit. 

Volgens haar gaat de aarde kapot aan teveel mensen. "Dat is het kale, naakte feit dat niemand durft te benoemen."

Heeft ze een punt? 

De tweet van Smit heeft een hoop losgemaakt. Van lovende tot boze reacties. "Kwam er maar een taboe voor dit soort uitspraken. Er klopt niets van", klinkt het van kritische ouders. Anderen steunen haar verhaal..

Overigens deed Arjen Lubach ook al eens een pleidooi voor een kinderloze relatie. Lubach stelde dat hij - doordat hij geen kinderen heeft verwekt - minder bijdraagt aan de vervuiling.

'We verkrachten de aarde'

Historicus Paul Gerbrands, voorzitter van de Club van 10 miljoen, is het helemaal eens met Smit. "Dat roep ik al 24 jaar. Maar de politiek loopt er met een grote boog omheen. Er is geen partij die zegt dat we minder kinderen zouden moeten hebben. Dat vind ik vreselijk jammer."

Voor Gerbrands is het duidelijk: "De mensheid heeft zich te duidelijk gemanifesteerd op aarde en zet de aarde naar zijn hand, in plaats van dat de mens zich aanpast aan de mogelijkheden die de aarde biedt. We bouwen tunnels waar ze niet nodig zijn, bouwen flats in duinen. Als we ons ergens willen vestigen, bouwen we huizen, wegen en moet alles wijken. We verkrachten de aarde."

Hij vervolgt: "Het beste zou zijn als we in Nederland met vier miljoen mensen wonen. Dat moeten we niet halen door geboortebeperkingen op te leggen, maar door fiscale maatregelen te treffen. Schaf de kinderbijslag af, maak het onaantrekkelijker om kinderen te krijgen. Ook moeten we strenger zijn met immigratie."

'We liggen op krimpkoers'

UvA-hoogleraar Jan Latten ziet het allemaal een stuk genuanceerder. De hoogleraar zegt dat het 'meer dan twee kinderen-probleem' eigenlijk in ons land niet speelt. "Er zijn helemaal niet veel vrouwen die meer dan twee kinderen krijgen. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland 1,6 kind. We zitten op krimpkoers."

Het aantal inwoners in ons land stijgt wel, maar dat komt niet door de stijging van het aantal kinderen. "Vrouwen moeten gemiddeld 2,1 kind krijgen om de bevolking op niveau te houden. Onze bevolking stijgt, maar dat komt door de immigratie."

Afrika zorgt voor groei

Overigens haalt geen enkel Europees land dat gemiddelde van 2,1 kind. "En in Zuid-Korea is het nog veel lager: daar ligt het gemiddelde op 1 kind. De generatie daar zal daardoor gaan halveren", zegt Latten.

Dat de wereldbevolking nog altijd groeit komt vooral door het hoge geboortecijfer in Afrika. Daar worden veel kinderen geboren, ook vanwege het hoogte sterftecijfer. Maar dat sterftecijfer daalt de laatste tijd flink. 

Andere discussie

Latten ziet dan ook liever dat er een andere discussie wordt gevoerd: "Het is veel belangrijker om te discussiëren over het fenomeen dat jonge vrouwen het krijgen van een kind uitstellen omdat ze zich onzeker voelen. Ze zijn onzeker over hun baan of over de woningmarkt. Door die frustraties wordt het moeder-worden steeds meer uitgesteld."

De kinderen-discussie ligt overigens zeer gevoelig. Want, zo besluit Latten: "Iedereen heeft recht op zijn eigen geluk."