Ruzie

'Te dikke' Bas staat weer niet vooraan bij Dodenherdenking

03 mei 2019 15:32 Aangepast: 03 mei 2019 18:34
De jaarlijkse Nationale Dodenherdenking, vorig jaar, op de Waalsdorpervlakte. Beeld © ANP

Vrijwilliger Bas Jongeneel is boos. Vorig jaar mocht hij naar eigen zeggen niet vooraan staan in de erewacht bij de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. Hij zou te fors zijn. Hem was beloofd dat hij dit jaar wel een plekje vooraan zou krijgen, maar dat is niet gebeurd.

Aan Omroep West laat Jongeneel weten dat hij stopt met zijn vrijwilligerswerk dat hij jaren deed voor en tijdens Dodenherdenking op 4 mei, op de Waalsdorpersvlakte in Den Haag. "Ik vind het verschrikkelijk, maar ik stop ermee."  

Relletje

Vorig jaar ontstond een relletje rondom Jongeneel en andere vrijwilligers met een fors postuur. In uitgelekte notulen van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp stond: "Een aantal leden van de erewacht begint een fors postuur te krijgen, althans voor deze functie. Er komen geregeld vervelende opmerkingen en klachten over binnen. Om dit te voorkomen, zullen we mensen met een te fors postuur een andere taak moeten geven." 

Jongeneel praatte met een paar journalisten, en het vuurtje was al snel geblust. Volgens de vrijwilliger zou hem beloofd zijn dat hij dit jaar wel vooraan zou mogen staan. "Ik kreeg het programma voor dit jaar", vertelt hij aan Omroep West. "Daarin stond dat ik belangstellenden mocht verwelkomen. Dat betekent dat je voor de groep mag uitlopen, maar dus niet vooraan mag staan." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waalsdorpervlakte: iedereen herdenkt op z'n eigen manier

'Heel vervelend'

Vincent Gaal, voorzitter van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp, vindt deze situatie 'heel vervelend'. "Vorig jaar zijn we door het stof gegaan: we hebben het ontzettend idioot aangepakt en knullig op papier gezet. Daar hebben we duizend keer excuus voor aangeboden, het is een hele heisa geworden." 

Gaal beaamt dat hij daarna een goed gesprek heeft gehad met Bas Jongeneel. "We zeiden: zand erover. En ik zei ook: 'Jij staat volgend jaar in de erewacht'." 

Excuses

En ja, dat is Gaal dus vergeten door te geven aan degene die de indeling maakt. "Heel stom", zegt hij. "Daar heb ik ook mijn excuus voor aangeboden. Maar ik snap niet heel goed waarom meneer Jongeneel nú pas aan de bel trekt, en dan meteen de media opzoekt."

Ook heeft Jongeneel volgens Gaal geen voorkeur opgegeven voor een taak tijdens aankomende herdenking. Gaal heeft alsnog gezegd tegen Jongeneel dat hij in de erewacht mag staan, maar voor Jongeneel 'hoeft het niet meer'. Gaal zucht. Hij vindt het heel vervelend. "Dit hoort niet bij onze vereniging, zo willen wij niet met elkaar omgaan." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Traditioneel 4 mei-gelui kan weer: klok Waalsdorpervlakte gerepareerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore