Ga naar de inhoud
Niet lelijk

Als Sem (14) mocht kiezen? 'Dan zou ik mijn flaporen willen houden'

Een nieuwe behandeling bij baby's kan flaporen voorkomen. De 14-jarige Sem heeft flinke zeilers maar als hij kon kiezen zou hij toch niet van zijn flaporen af willen. "Mijn flaporen maken mij juist een beetje bijzonder." Maar zo ziet niet iedereen het.

Al zijn hele leven heeft Sem flinke flappers. En hij zou dat niet willen veranderen. "Ze horen bij mij."

Mede dankzij zijn oren heeft Sem zelfs een mooie filmrol in de wacht gesleept. Hij speelt de hoofdrol in 'De club van lelijke kinderen'.  "Ik speel Paul, een jongen met gigantische flaporen. Hij wordt samen met 100 andere kinderen opgesloten omdat de president vindt dat we lelijk zijn. Maar ik weet te ontsnappen."

Of hij nooit gepest is? "Nee, niet echt. Wel maken mensen er soms opmerkingen over. Het doet me niet zoveel. Ik vind mijn oren ook niet lelijk."

Relatief makkelijke oplossing

Vier procent van de Nederlanders heeft flaporen. Plastisch chirurg en onderzoeker Marieke van Wijk heeft nu een relatief makkelijke oplossing ontdekt om van flaporen af te komen. Als je de oren van een pasgeboren baby spalkt, is de kans groot dat het kindje van zijn flaporen afkomt.

Dit moet in de eerste zes weken gebeuren, blijkt uit het onderzoek.

Simpele
Lees ook:
Simpele oplossing ontdekt om van flaporen af te komen: 'Gewoon even spalken'

'Nooit gepest'

Als Sem mocht kiezen? "Dan zou ik mijn flaporen toch willen houden." Hij vervolgt: "Ik heb een YouTube-kanaal gehad waarin mijn flaporen centraal stonden. Ik vertelde wat ik meemaakte. Ik wilde er iets positief over brengen." 

Al snapt hij ook wel dat sommige mensen hun flaporen liever kwijt dan rijk zijn.

De lucht invliegen

Zoals de 26-jarige Eline. "Ik heb flaporen en deed nooit mijn haar in een staartje of in een vlecht omdat ik me ervoor schaamde. Met windkracht 10 kon ik er echt de lucht mee invliegen."

Eline zou dolgraag als baby al zijn geholpen. Nu heeft ze zich laten opereren, vlak voordat ze eindexamen deed. "Maar die operatie is helemaal niet goed gelukt. Vorig jaar ben ik daarom naar een andere plastisch chirurg geweest. Dat werkte veel beter. Ik kan mijn haren nu wel weer gewoon in een staartje doen. Je ziet nog steeds een paar littekens, maar dat vind ik niet erg. Het is zoals het is."

De oorcorrectie moest ze zelf betalen. En dat kost duizenden euro's. "Maar het is een investering voor de rest van mijn leven, dus ik ben er heel erg blij mee."

Flaporen

  • Flaporen, ook vaak zeiloren of afstaande oren genoemd, komen veel voor.
  • Zo'n 5 procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate flaporen. 
  • Een oor is een flapoor als het meer dan 2 centimeter van het hoofd af staat. 
  • Flaporen zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp.
  • Flaporen kunnen worden gecorrigeerd  met behulp van plastische chirurgie. Jaarlijks gaan er rond 3000 kinderen onder het mes.
  • Dit kan vanaf de leeftijd van ongeveer vijf, zes jaar. Tenzij je dus bij een baby al voor 6 weken behandelt.