Onderzoek

Simpele oplossing ontdekt om van flaporen af te komen: 'Gewoon even spalken'

03 mei 2019 11:11 Aangepast: 03 mei 2019 22:33
Een meisje krijgt een oor-onderzoek. Beeld © iStock

Als je de oren van een pasgeboren baby spalkt, is de kans groot dat het kindje van zijn flaporen afkomt. De relatief simpele oplossing moet in de eerste zes weken gebeuren, blijkt uit onderzoek van plastisch chirurg Marieke van Wijk.

Flaporen. Zo'n 5 procent van de Nederlanders heeft er last van. "Het is geen ziekte, maar je kunt er wel psychisch last van hebben. Al hoeft dat natuurlijk helemaal niet", zegt onderzoeker Marieke van Wijk. In haar werk als plastisch chirurg in het UMC Utrecht zag ze heel wat flaporen voorbij komen. 

Duizenden mensen laten zich er aan opereren per jaar. "Het corrigeren kan een goede verbetering zijn." 

Ontdekking

"Japanse plastisch chirurgen wisten al dat je met een spalkje oren kon omvormen. Maar we hebben nu ontdekt dat dat tot zes weken is",  zegt Van Wijk. 

"Jonge baby's hebben veel oestrogenen bij zich, nog afkomstig van hun moeder. Daardoor is het kraakbeen erg slap en daar kun je als arts handig gebruik van maken. De oren zijn in de eerste weken nog makkelijk te plooien en te vormen."

Plastic buisje en pleisters

Twee derde van de baby's die worden gespalkt, komen redelijk tot goed van hun flaporen af. Voor het onderzoek werden 132 baby's tot een half jaar gespalkt. "Met het spalkje, een plastic buisje in de goede vorm, en een pleister kon je de oor en vooral de vouw langs de rand, heel mooi op zijn plek krijgen."

Hoe lang er gespalkt moet worden? "Ongeveer even lang als het kind oud is. Als het kind drie weken oud is, moet je het drie weken spalken. Het is een vrij simpele oplossing."

Flaporen

  • Flaporen, ook vaak zeiloren of afstaande oren genoemd, komen veel voor.
  • Zo'n 5 procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate flaporen. 
  • Een oor is een flapoor als het meer dan 2 centimeter van het hoofd af staat. 
  • Flaporen zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp.
  • Flaporen kunnen worden gecorrigeerd  met behulp van plastische chirurgie. Jaarlijks gaan er rond de 3.000 kinderen onder het mes.
  • Dit kan vanaf de leeftijd van ongeveer vijf, zes jaar. Tenzij je dus bij een baby al voor 6 weken behandelt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`