Jeugdzorg erg duur

'Gemeenten moeten bezuinigen vanwege extra zorgtaken'

03 mei 2019 04:47 Aangepast: 03 mei 2019 06:36
Beeld © ANP

Gemeenten moeten ingrijpend bezuinigen nu ze verantwoordelijk zijn voor extra zorgtaken. De tekorten zijn zo groot, dat er zelfs plannen zijn om bibliotheken te sluiten en minder onderhoud aan wegen te plegen.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Tientallen gemeenten overschreden hun budgetten om de extra zorgtaken die vanuit het Rijk zijn opgelegd op zich te kunnen nemen. In totaal zou het gaan om een bedrag van 600 miljoen euro.

Burger de dupe

De Vereniging Nederlandse Gemeenten laat aan de Volkskrant weten dat veel gemeenten daarom nu overwegen om een bibliotheekfiliaal te sluiten of de onroerendezaakbelasting te verhogen. "Terwijl het niet de bedoeling is dat de burger de dupe wordt van de tekorten op de jeugdzorg", laat woordvoerder Angela de Jong weten.

Ook de minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid erkent het probleem. Hij zegt op zoek te gaan naar meer geld.

Burgemeesterswoning verkopen

Uit de rondgang van de Volkskrant blijkt dat gemeenten op uiteenlopende manieren proberen te bezuinigen.  

De gemeente Midden-Delfland schrapt bijvoorbeeld het budget voor evenementen, terwijl Goirle overweegt om de subsidie voor de muziekschool te verminderen. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat zelfs het plan om de burgemeesterswoning te verkopen.

Meer jongeren in jeugdzorg

De gemeenten zijn in 2015 verantwoordelijk geworden voor de jeugdzorg. Sindsdien is het aantal jongeren (tot 23 jaar) in de jeugdzorg gestegen met 12 procent: van 380.000 in 2015 tot 428.000 in 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer jongeren krijgen jeugdzorg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore