Tientallen Ajaxfans slachtoffer

Sandra werd voor honderden euro's opgelicht met nepkaartjes Ajax: 'Ik ben zó kwaad'

03 mei 2019 07:25 Aangepast: 03 mei 2019 10:39
Sandra van Raak - Koolen uit Tilburg Beeld © Privéfoto

Ze voelt zich belazerd en genaaid en ze is onwijs kwaad: Sandra van Raak - Koolen uit Tilburg. Voor haar man dacht ze kaartjes gekocht te hebben voor Ajax, maar ze werd binnen een paar minuten opgelicht. Sandra is vierhonderd euro lichter, maar strijdbaarder dan ooit. "Ze komen hier niet mee weg. Tientallen andere slachtoffers hebben zich al gemeld."

Vierhonderd euro voor vier Champions Leaguekaartjes. Misschien had Sandra aan kunnen voelen dat het niet klopte. Maar als je haar verhaal aanhoort, snap je ook dat ze 'Roger' geloofde.

Alles leek te kloppen

Roger bood via Marktplaats vier kaartjes aan en toen ze hem benaderde, vroeg hij al snel of ze konden praten via de chatfunctie van Facebook. Geen probleem, dacht Sandra. Zeker niet toen ze het Facebookprofiel van Roger zag: een verzorgde man met een eigen bedrijf, veel vrienden, veel foto's, alles leek te kloppen.

Een advertentie op Marktplaats, geplaatst op donderdag. Een advertentie op Marktplaats, geplaatst op donderdag.

Ze kreeg een ING-betaalverzoek en maakte de vierhonderd euro over. Per mail zou ze de kaartjes ontvangen, maar 24 uur later zat er nog steeds niets in haar inbox. Roger reageerde niet meer op Facebook, dus zocht ze zijn 06-nummer op via zijn eigen bedrijf. "Met Roger", nam hij op. "Ja, met Sandra. Waar blijven mijn Ajax-kaarten?!"

Facebookprofiel gehackt

Misschien was Roger wel net zo boos als Sandra. Zijn Facebook-account was gehackt en daarmee ook zijn Marktplaatsprofiel. Hij wist niets van kaarten en Sandra kon naar haar geld fluiten.

Politie waarschuwt: woekerprijzen voor valse kaarten Ajax

De politie waarschuwt Ajax-fans voor valse kaarten die in omloop zijn: "Op online handelssites worden kaarten voor de kraker van aanstaande woensdag tegen woekerprijzen aangeboden." Woensdag speelt Ajax in de halve finale van de Champions League thuis tegen Tottenham Hotspur.

"Verkoopwebsites zoals Marktplaats staan vol met advertenties van mensen die de kaarten aanbieden. De toegangskaarten zijn vaak digitaal bewerkt, waardoor de koper er pas bij de toegangscontrole bij het stadion achterkomt dat het vals is."

De politie adviseert fans om kaartjes alleen uit eerste hand te kopen of via de officiële website of het officiële verkoopadres van de organisatie. "Koop je een kaartje uit de tweede hand, dan loop je altijd risico. Doe dat dus alleen als je de verkoper kent en vertrouwt."

"Ik voelde me zo in de zeik genomen. Ik was honderden euro's lichter en zo kwaad." Op Marktplaats zag ze dat dezelfde advertentie weer online kwam, maar door een andere persoon. Ze besloot hem opnieuw te benaderen via een ander account. "Hetzelfde riedeltje begon en toen knapte er bij mij iets. Ik zei: 'Je bent een vieze vuile oplichter.'"

'Hij zei dat hij 10.000 accounts had'

Ze deed aangifte bij de politie en liet aan de oplichter weten dat ze op Marktplaats zou gaan waarschuwen voor de man. "Hij gaf aan dat 10.000 gehackte accounts had, dus dat hij zich geen zorgen maakte. Hij dreigde ook om met mijn naam en foto mensen op te gaan lichten. Maar ik laat me niet in de hoek zetten."

Nadat ze de waarschuwing op Facebook en Marktplaats had gezet, stroomde haar inbox vol. Tientallen mensen bleken opgelicht te zijn met valse Ajax-kaarten.

Duizenden euro's verdient op één dag

Op dit moment heeft Sandra de gegevens van 37 gedupeerden ontvangen. Allemaal opgelicht omdat ze zó graag naar Ajax wilden. "Ze verdienen duizenden euro's op één dag door alleen maar mensen op te lichten. Het gaat zo snel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore