Vooral vrouwen

Steeds meer Nederlandse jihadgangers vast in kampen Syrië

02 mei 2019 12:32 Aangepast: 02 mei 2019 12:34
Beeld © AFP

Steeds meer Nederlanders die waren afgereisd naar Syrië voor de jihad, worden gevangengenomen of zitten vast in speciale kampen. Het gaat vooral om vrouwen die zich aansloten bij het kalifaat dat de terreurbeweging IS daar had uitgeroepen.

Het gaat om 55 volwassenen (voor driekwart vrouw) en 85 kinderen, staat in nieuwe cijfers van de veiligheidsdienst AIVD. Doordat IS geen grondgebied meer heeft, stijgt hun aantal snel. Ter vergelijking: in februari waren het 10 vrouwen en 25 kinderen, terwijl ongeveer 5 Nederlandse mannen er gevangen zaten.

90 mensen gesneuveld

Er zitten nog ongeveer 80 Nederlanders bij een jihadistische groepering, of ergens anders in Syrië. Ongeveer 300 Nederlanders zouden de afgelopen jaren naar Syrië en Irak zijn gereisd om de jihad te steunen. De meesten sloten zich aan bij IS. Ongeveer 90 volwassenen zijn bij de strijd gesneuveld, zegt de AIVD. 60 mensen zijn teruggekeerd naar Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AIVD: ruim 500 IS-aanhangers in Nederland, groep kan dreiging vormen

In Syrië en Turkije zijn op dit moment minstens 200 kinderen met een Nederlandse link, dus met een of twee ouders die langere tijd in Nederland hebben gewoond. De meesten van hen zijn daar geboren. Minder dan een kwart is door de ouders meegenomen naar het strijdgebied.

Zwanger in IS-gebied

De AIVD weet niet zeker of de cijfers kloppen. "Het blijft lastig signalen van zwangerschappen en geboorten in het strijdgebied op te vangen of te bevestigen, vooral van bijvoorbeeld Nederlandse uitreizigers die met lokale vrouwen zijn getrouwd", zegt de dienst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore