Ga naar de inhoud
Van 363.000 naar 194.000 euro

Minister wil geen uitzondering maken voor Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk Beeld © ANP

Verantwoordelijk minister Arie Slob peinst er niet over voor presentator Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering te maken, zodat die meer kan blijven verdienen dan een minister.

Het kabinet wil juist af van allerlei uitzonderingen. Slob reageert op het pleidooi van omroep BNNVARA, die vreest dat de presentator van onder meer De Wereld Draait Door anders vertrekt.

Slob benadrukt dat de regeling om normen te stellen aan inkomens die met belastinggeld worden betaald, voor alle sectoren geldt. Hij wil dan ook geen uitzondering maken voor Van Nieuwkerk. "Daarover ben ik ook steeds glashelder geweest.''

'Van zeer grote waarde'

Ook de NPO benadrukt de presentator geen hoger salaris te kunnen bieden dan de norm, tenzij de politiek die ruimte wél ziet. "De NPO is het met BNNVARA eens dat Matthijs van Nieuwkerk van zeer grote waarde is voor de gehele publieke omroep. Wij doen dan ook ons uiterste best om uitzonderlijke toppresentatoren zoals Matthijs te behouden", aldus een NPO-woordvoerder.

Directeur
Lees ook:
Directeur BNNVARA: balkenendenorm is veel te weinig voor Matthijs van Nieuwkerk

Binnen de publieke omroep mag uiteindelijk geen enkele presentator meer verdienen dan de zogeheten balkenendenorm (194.000 euro). De NPO ziet 'gezien de maatschappelijke en politieke discussie geen ruimte om de uitzonderingsregel waarbij sommige presentatoren boven de norm mochten verdienen in stand te houden'. Van Nieuwkerk verdiende vorig jaar een slordige 363.000 euro.

'Hilversum blijkt andere planeet'

Ook in de Tweede Kamer wordt gereageerd op de hele discussie. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen zegt tegen RTL Nieuws: "Hilversum blijkt echt een andere planeet. Het gaat hier om belastinggeld. Als je meer wil verdienen dan de minister-president dan ga je naar de commerciëlen toe. Ze zijn in Hilversum vergeten dat het bij de publieke omroep gaat om het maken van mooie programma’s, niet om de beste presentatoren." 

Ook PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul vindt dat de wet ook gewoon geldt voor Van Nieuwkerk. "Begrijp dat minister Slob daar ook aan vast wil houden, dus daar zijn wij blij mee.'

'Salaris al na twee weken terugverdiend'

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA wil wel uitzonderingen. Hij vreest anders Matthijs van Nieuwkerk kwijt te raken aan een commerciële omroep. Hox zegt in het AD dat Van Nieuwkerk zijn salaris van 363.000 euro dubbel en dwars waard is. "Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform.''

Eerste
Lees ook:
Eerste gasten College Tour met Matthijs van Nieuwkerk bekend

Van Nieuwkerks salaris bestaat momenteel uit de balkenendenorm, aangevuld met een bedrag dat de contributieleden van de omroep betalen. Dat was een uitzonderingsregel voor 'uitzonderlijke talenten' die publieke omroepen mochten hanteren. De regel is inmiddels afgeschaft, maar geldt voor de DWDD-presentator nog tot na de zomer van 2020 als zijn contract afloopt.

College Tour

Bovenop het salaris van BNNVARA verdient van Nieuwkerk ook aan zijn werkzaamheden voor College Tour. Ook daar is kritiek op, bijvoorbeeld vanuit de VVD. "De salarisconstructie blijft schimmig", zegt Kamerlid Thierry Aartsen. "Het is nog steeds geheim wat een programma als College Tour kost en dus of er sprake is van een constructie. Ik daag Hilversum uit om te stoppen met deze geheimzinnigheid en gewoon duidelijk te maken wat het programma kost zodat iedereen kan zien of er wordt gesjoemeld of niet.”

Bron: RTL Nieuws / ANP