Ga naar de inhoud
Kreeg vorig jaar 363.000 euro

Directeur BNNVARA: balkenendenorm is veel te weinig voor Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk verdiende bij BNNVARA vorig jaar 363.000 euro. De presentator hoeft zich van mediadirecteur Gert-Jan Hox niet aan de balkenendenorm te houden en moet juist méér kunnen verdienen.

Dat laat de mediadirecteur in een openhartig interview met het AD weten. Het salaris van de bestbetaalde presentator van de publieke omroep is al fors lager dan voorheen, toen het nog ruim een half miljoen bedroeg.

Balkenendenorm

Zodra Van Nieuwkerks contract na de zomer van 2020 afloopt, kan hij door de regelgeving niet meer dan de balkenendenorm verdienen. Iedere presentator bij de publieke omroep die meer verdient dan een ministerssalaris moet teruggaan naar die norm van 194.000 euro.

Nog
Lees ook:
Nog elf presentatoren met hoger salaris dan een minister

Hox is het daar niet mee eens en is bang dat Matthijs over zal stappen naar een commerciële zender. "Aan dit soort mensen, ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo 2 à 3 keer meer verdienen."

Dagelijks programma

Ook zou het volgens de mediadirecteur onterecht zijn dat Matthijs de vergoeding krijgt voor het presenteren van een dagelijks programma, terwijl sommige publieke omroep-collega’s voor hetzelfde bedrag maar één keer per week op televisie verschijnen.

STER-inkomsten

De STER-inkomsten die Matthijs van Nieuwkerk genereert komen volgens Hox uiteindelijk ook terecht bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Dat dit onvoldoende wordt gesignaleerd, zit me dwars."

Bovenop het salaris van BNNVARA verdient Van Nieuwkerk ook aan zijn werkzaamheden voor College Tour. Volgens Hox staan deze inkomsten los van elkaar omdat hij dat doet voor productiehuis Medialane.

NPO:
Lees ook:
NPO: salaris Matthijs van Nieuwkerk volgens de regels