Dodenherdenking

Twee minuten stil op 4 mei? Zo doen bedrijven dat

04 mei 2019 09:11 Aangepast: 04 mei 2019 09:38
Een pizzakoerier maakte veel indruk toen hij in 2017 tijdens Dodenherdenking op straat stilstond. Beeld © Spotted: Uitgaan Groningen

In restaurants, bioscopen, bij de McDonald's of op Schiphol: Nederland is op 4 mei overal twee minuten stil. Om die stilte voor elkaar te krijgen, moeten bedrijven heel wat regelen. "Het is het enige moment per jaar dat er niets gebeurt."

Het zijn 'maar' twee minuten stilte, maar bij sommige grote bedrijven is het een hele operatie om alles op tijd stil te krijgen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

AH: 'We gaan iets voor achten dicht'

De Albert Heijn in Utrecht gaat voor Dodenherdenking eerder dicht, vertelt filiaalhouder Gert Jan Nijhuis. "De winkel is normaal op zaterdag tot 21.00 uur open. We gaan vanwege 4 mei iets voor achten dicht. We doen dan een briefje op de deur dat de supermarkt tijdelijk gesloten is in verband met 2 minuten herdenken."

"Medewerkers moeten kunnen herdenken", vervolgt hij. "We doen het al jaren zo, het gaat altijd goed."

De vertrekhal op Schiphol. De vertrekhal op Schiphol.

Schiphol: 'Eens per jaar liggen we helemaal stil'

Schiphol ligt maar een keer per jaar helemaal stil, en dat is met Dodenherdenking. "Geen ronkende vliegtuigmotoren, geen ‘You’re delaying the flight’ door de omroeper, geen ratelende bagagebanden. Even twee minuten helemaal niks", laat een woordvoerder weten.

En daar komt heel wat bij kijken. Tussen 19.50 uur en 20.03 geeft de luchtverkeersleiding geen toestemming om motoren te starten. Tussen 20.00 uur en 20.03 uur mogen vliegtuigen ook niet meer taxiën of landen. Vliegtuigen die voor 20.00 uur nog niet geland zijn, stellen dat uit tot na 20.03 uur.

Om het personeel op de hoogte te stellen, wordt alle platformverlichting op Schiphol om 20.00 uur aangezet. Zo weten alle medewerkers dat de twee minuten stilte bezig zijn.

McDonald's: 'Advies om 2 minuten geen muziek te hebben'

"We geven onze bedrijven het advies om 2 minuten de muziek uit te zetten", zegt een woordvoerder van McDonald's. "Dat is een advies en de vestigingen kunnen zelf beslissen of ze dat overnemen. In ons advies zeggen we bewust niet dat er een uitleg over die stilte bij moet."

Of klanten ook daadwerkelijk gehoor geven aan het advies? "Dat weet ik niet."

Illustratief beeld. Illustratief beeld.

Pathé-bioscoop: 'We programmeren niet om 20:00 uur'

"We hebben 2 minuten stilte om 20.00 uur", zegt een woordvoerder van bioscoopketen Pathé, "maar we kunnen niet alle films stilzetten, als die al draaien. De film stopt dus niet om 20.00 uur."

Voor de zekerheid wordt er niet geprogrammeerd om 20.00 uur. "De films die dan zouden starten, laten we een kwartier later beginnen, zodat de medewerkers ook kunnen herdenken." 

NS: 'We komen letterlijk tot stilstand'

"Het begint bij communiceren", zegt een woordvoerder van de NS. "Op social media, op de stations en in de treinen wordt aangekondigd dat we stil gaan staan."

Rond 20.00 uur rijden er 330 treinen, die allemaal tot stilstand komen. "Vlak van tevoren ontvangen de machinisten een mededeling vanuit de verkeersleiding. De conducteur roept in de trein om dat het acht uur wordt, dat de nationale herdenking plaatsvindt en de trein daarom gaat stilstaan."

Vlak voor die tijd remt de machinist. "Reizigers zijn ervan onder de indruk dat de NS even letterlijk tot stilstand komt en meedoet aan de herdenking." De herdenking zorgt niet voor problemen op het spoor, laat de woordvoerder weten. "Aansluitingen gaan niet verloren, want iedere trein komt twee minuten later het station binnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore