Ga naar de inhoud
Fout vlees

Leiding NVWA al jaren op hoogte van misfunctioneren eigen afdeling

Archieffoto Beeld © ANP

De leiding van de NVWA weet al jaren dat de afdeling Keuren in Noord Nederland niet goed functioneert, maar grijpt niet in. Dat zeggen klokkenluiders binnen de NVWA tegen RTL Nieuws. Dierenartsen van de NVWA schrijven te weinig boetes uit voor het vervoer van zieke dieren naar het slachthuis en houden te weinig toezicht op wat er met afgekeurd vlees gebeurt.

In de zomer van 2016 is de leiding van de NVWA geïnformeerd over de misstanden bij Keuren. Jan Meijer, directeur Keuren, en afdelingshoofd Henk Luijmes kregen destijds documenten onder ogen waarin alles beschreven stond. RTL Nieuws heeft deze documenten ingezien. Die bevatten schokkende foto’s van kreupele en uitgemergelde dieren die toch naar slachthuizen zijn gebracht.

Duidelijke taal

De melding aan het management bevatte behalve foto’s ook duidelijke taal. 'Er wordt niet gehandhaafd in de meest ernstige situaties' en 'de ingangscontrole is onvoldoende'. Toch is de werkwijze van deze afdeling Keuren volgens onze bronnen niet veranderd. "Het hoger management neemt signalen over het functioneren van dierenartsen gewoon niet snel serieus. Ze blijven zorgsignalen die hen niet uitkomen bagatelliseren", aldus een bron.

NVWA
Lees ook:
NVWA greep niet in bij vervoer ernstig zieke dieren, afgekeurd vlees in voedselketen

Dierenartsen voelen zich bovendien niet gesteund in het uitvoeren van hun taak, zo blijkt uit gesprekken die RTL Nieuws voerde met klokkenluiders. Ze zouden zelfs onder druk worden gezet om vooral niet te veel rapporten te schrijven. "De leiding van Keuren vindt hele kritische mensen lastig, want die tonen indirect aan dat het niet goed gaat. Dus daar zijn ze geen fan van", aldus één van onze bronnen. Dit zou niet alleen spelen bij het toezicht op runderslachthuizen, maar ook bij slachthuizen voor andere dieren.

Minder rapporten schrijven

Opgenomen gesprekken tussen dierenartsen en de teamleiding van Keuren die RTL Nieuws heeft beluisterd, bevestigen dit beeld. Een dierenarts wordt uitdrukkelijk opgedragen om minder rapporten te schrijven, omdat het 'ook lastig is naar het bedrijf toe'. In een ander gesprek wordt een dierenarts door managers onder druk gezet om meer zoals andere dierenartsen op te treden; dus minder rapporten op te stellen.

Toezicht
Tijdlijn:
Toezicht op slachthuizen rammelt al jaren

Er lopen binnen de NVWA twee interne onderzoeken naar de gang van zaken rond Keuren. Onze bronnen twijfelen of die wel onafhankelijk genoeg zijn om de waarheid boven tafel te kunnen krijgen. Daarom hebben ze de stap genomen om met RTL Nieuws te praten. "We hebben het allemaal eerst via de interne weg willen oplossen, maar dat is tot op de dag van vandaag niet gelukt."

Verantwoording

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft de afgelopen maanden meerdere eigenaren gesproken van middelgrote slachthuizen over de aanvoer van zieke dieren. Die vertelden dat ze weinig problemen hadden met de keurmeesters van de NVWA. De bedrijven zeiden dat ze zelden tot nooit boetes kregen opgelegd.

Vervolgens kwamen we in contact met medewerkers en oud-medewerkers van de NVWA. Die wilden alleen met ons praten op basis van strikte vertrouwelijkheid. Dat betekent dat we hun naam en functie absoluut niet bekend mogen maken en dat dus ook niet zullen doen. We hebben samen met de leiding van RTL Nieuws vastgesteld wie het zijn en dat ze bij de NVWA werken of hebben gewerkt.

De citaten die we gebruiken in onze publicaties hebben we aan de betrokkenen voorgelegd ter goedkeuring.

Daarnaast hebben we inzage gehad in meerdere officiële NVWA-documenten. Verder hebben we twee geluidstapes gehoord van gesprekken tussen een oud-medewerker van de NVWA en leidinggevenden.

Bij alle gesprekken met de (oud-)medewerkers van de NVWA waren altijd twee journalisten aanwezig, te weten Koen de Regt en Roland Strijker.

RTL Nieuws gaat verder met het onderzoek naar misstanden met de aanvoer en slacht van vee. Heeft u tips? Laat het ons weten.  Wij gaan vertrouwelijk met uw informatie om. onderzoek@rtl.nl of ga naar rtlnieuws.nl.