Medicijntekort

Gooise apothekers protesteren tegen agressie aan de balie: 'De maat is vol'

01 mei 2019 11:41 Aangepast: 01 mei 2019 11:59
Deze apotheek komt niet voor in het verhaal.

Bedreigingen, vuisten die op de toonbank landen en scheldpartijen: daar moet het mee afgelopen zijn, vinden apothekers in 't Gooi. Hun deuren zijn daarom tot 12 uur gesloten. "Het probleem wordt alleen maar groter."

Al jaren hebben apotheken te maken met ontevreden klanten die hun boosheid over bijvoorbeeld niet leverbare medicijnen op de medewerkers afreageren.

Afreageren

"We moeten steeds vaker vertellen dat ze een ander merk medicijnen krijgen, bijvoorbeeld omdat hun eigen merk niet meer leverbaar is of niet meer wordt vergoed", zegt Hilversumse apotheker Bernadine Armbrust. "Zij reageren hun boosheid daarover vervolgens op ons af, terwijl wij alleen de boodschapper zijn van het slechte nieuws."

Voor de apothekers in Het Gooi is de maat nu vol. Zij willen met hun protestactie het signaal afgeven dat agressie aan de balie echt niet kan. Aan klanten én aan de zorgverzekeraars en de politiek.

"We begrijpen heel goed dat cliënten boos en gefrustreerd zijn", zegt Armbrust. "Dat zijn we zelf ook. We hebben al tien jaar het probleem dat we afhankelijk zijn van de afspraken tussen zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten."

Groter probleem

De afgelopen twee jaar is het medicijntekort daar nog eens bijgekomen. "Dat betekent vaak dat mensen wéér moeten overstappen naar een ander merk, dat dan weer niet leverbaar is. Het probleem wordt alleen maar groter en groter. De actie is een signaal aan de politiek en de zorgverzekeraars om daar nu eindelijk eens iets aan te doen."

Volgens Armbrust kunnen de teugels van het preferentiebeleid, waarbij geneesmiddelleveranciers laten concurreren op prijs, inmiddels wel wat gevierd worden. "De grote besparingen zijn gedaan, het is nu nog maar dubbeltjeswerk."

Meer acties

De acties van apothekers in 't Gooi krijgen mogelijk een vervolg in andere delen van het land. "'t Gooi is de eerste regio die protesteert. We weten dat ook andere regio's overwegen dit te doen'', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP. "Agressie tegen apothekers om medicijntekorten is een landelijk probleem."

Volgens Klein Nulent krijgt ruim een derde van de baliemedewerkers in apotheken dagelijks te maken met agressie. "Dat varieert van schelden en dreigen tot slaan'', zegt de bestuursvoorzitter.

Momenteel wordt onderzocht of medicijnfabrikanten en groothandels grotere voorraden kunnen aanhouden om de tekorten aan te pakken, zegt hij. Een van de problemen is volgens hem de grote afhankelijkheid van China en India voor de productie van geneesmiddelen. "Als daar iets misgaat merken wij dat direct." 

'Niet blij'

De protestactie is een initiatief van apotheker Carlo Schneider uit Laren. "Hij heeft ons opgeroepen om vandaag, op de Dag van de Arbeid, als stil protest de deuren te sluiten tot twaalf uur", zegt Armbrust. De cliënt die vanochtend voor haar dichte deur stond, was 'niet blij'.

Meer dan de helft van de apotheken in de Gooi- en Vechtstreek is vanochtend niet open voor klanten. De apothekers zijn wel gewoon aan het werk. Voor klanten die echt niet op hun medicijnen kunnen wachten, is de dienstapotheek geopend. "Dat zijn gelukkig maar heel weinig mensen die daar gebruik van moeten maken", zegt Armbrust.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore