Opoffering

'Ouders ernstig zieke kinderen verdienen meer verlof'

01 mei 2019 05:30 Aangepast: 01 mei 2019 10:15
Ouders van zieke kinderen hebben niet genoeg aan hun verlofdagen.

Omdat ze niet uit de voeten kunnen met het zorgverlof, moeten veel ouders van ernstig zieke kinderen zich noodgedwongen ziek melden. Dat blijkt uit onderzoek van organisaties die de belangen van kankerpatiënten behartigen, schrijft het AD.

De ouders moeten het hebben van begrip van een werkgever of extra vrije dagen, zo concluderen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK) na onderzoek onder 420 ouders van ernstig zieke kinderen. 

Het verlof dat zij als ze fulltime werken mogen nemen is niet meer dan twee tot zes weken. Volgens veel van de ouders is dat veel te weinig. "Het is essentieel dat ouders steun kunnen geven aan hun levenbedreigend zieke kind", zegt Hanneke van Krevel, directeur van de VOKK. 

Minder werken of stoppen 

Vaak worden vakantie-uren opgeofferd, zo blijkt uit het onderzoek. Liefst 96 procent van de ouders zegt zijn of haar werksituatie aan te passen door de ziekte van hun kind. Een kwart van de ondervraagden neemt zorgverlof op, één op de vijf gaat minder werken en één op de tien stopt (tijdelijk) met werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maaikes kind stierf: 'Betrokkenheid werkgever verdwijnt vaak snel'

Geen begrip

Door werkgevers wordt niet altijd met begrip op de situatie gereageerd, zo blijkt. "Mijn werkgever zei letterlijk: je dochter heeft kanker, jij toch niet, dan kun je toch gewoon komen werken,” zegt een ouder in het AD

Als gevolg van de aanpassingen krijgt twee derde van de ouders het financieel zwaarder. Dat omdat er minder gewerkt kan worden, maar ook omdat er meer geld aan zorgkosten moet worden uitgegeven. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze bedrijven geven nu al meer betaald partnerverlof

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`