Magisch half uur

Britse media loven 'totaalvoetbal' Ajax: 'Trouw aan Cruijff'

01 mei 2019 02:07 Aangepast: 01 mei 2019 06:22
Donny van de Beek viert zijn winnende doelpunt tegen Tottenham Hotspur.

Na de overwinning van Ajax op Tottenham Hotspur gisteravond (0-1) zijn de Engelse kranten onder de indruk van het spel van de ploeg van Erik ten Hag. Vooral het eerste half uur van de Amsterdammers zorgt voor lyrische kritieken.

Het Britse The Guardian zag flarden van het aloude Nederlandse totaalvoetbal, zo schrijft de krant. "Welke conclusie zou je anders kunnen trekken na die periode van dertig minuten in de eerste helft waarin Ajax vastberaden leek de wereld eraan te herinneren dat zij daar een patent op hebben? Op die momenten liet Ajax aan de Spurs zien hoe veeleisend Champions League-voetbal op het hoogste niveau kan zijn, als de kwaliteit opeens wordt opgeschroefd en je tegenstanders de bal naar elkaar passen als in een computerspel. [...] Het leek even alsof Ajax een formaliteit van de terugwedstrijd zou maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax wint van Tottenham na zenuwslopende wedstrijd

Modern voetbal

The Independent verbaast zich over het niveau dat een club met een beperkt budget als Ajax wist te halen tegen Tottenham. De club 'blijft het onverwachte presteren', oordeelt de krant. "In de eerste helft nam Ajax de controle over de bal en liet het Tottenham die nauwelijks aanraken. Het was modern voetbal, trouw aan de oude waarden van Johan Cruijff: gedurfd spelen en de wedstrijd domineren. Ongeacht de tegenstander. Ongeacht de locatie. Ongeacht het podium."

Ajax viert feest met de meegereisde supporters. Ajax viert feest met de meegereisde supporters.

Op de voorpagina’s van andere Engelse kranten wordt de foto van een gevloerde Jan Vertonghen gebruikt als symbool voor de klap die Ajax uitdeelde. De Belg en oud-Ajacied werd in de eerste helft gewisseld met een hoofdwond. 'Bloedneus voor de Spurs', zo kopt The Daily Express.

Ook in de Nederlandse kranten oogst het optreden van Ajax in de halve finale waardering. Volgens het AD heeft het team in Londen opnieuw 'schijt aan de voetbalelite' getoond, zoals het eerder in Madrid en Turijn deed. "Zeker voor rust werd ook Londen veroverd met zinnenprikkelend voetbal, zonder angst, gespeeld met plezier en bravoure. [...] De Champions League-finale is binnen handbereik; in dit tijdperk van oliedollars en extreem televisiegeld niets minder dan een wonder."

Overlevingsmodus 

Volgens de Volkskrant heeft Ajax zich vooral naar de overwinning geknokt. "In de tweede helft was Tottenham veel sterker, al schoot David Neres nog tegen de paal uit een zeldzame counter. Als het minder verloopt, knokt Ajax, dan schakelt het elftal van Erik ten Hag de overlevingsmodus in, ook tegen een ploeg met een imponerend fysiek vermogen als Spurs."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax is nog niet euforisch na zege

‘Finale is in zicht’, kopt de Telegraaf. De Amsterdammers hadden het zich volgens de krant nog makkelijker kunnen maken, met het oog op de return van volgende week. "Het elftal van Erik ten Hag gaf in de eerste helft bij vlagen een masterclass, had het na rust moeilijker, maar won wel van Tottenham Hotspur. Het enige dat de Amsterdammers zichzelf mochten aanrekenen, was dat zij niet vaker scoorden en de thuiswedstrijd op 8 mei niet op voorhand overbodig maakten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`