Ga naar de inhoud
3000 kinderen

Kinderopvang met 50 locaties weigert ongevaccineerde kinderen

Kinderopvang Berend Botje vangt geen kinderen meer op als ze niet zijn ingeënt tegen de bof, mazelen en rode hond. Met 3000 kinderen is het daarmee een van de eerste grote kinderopvanglocaties in Nederland die deze maatregel neemt.

Meer dan 3000 kinderen zitten in de peuteropvang, buitenschoolse opvang of op een kinderdagverblijf van Berend Botje, verspreid over vijftig locaties en zeshonderd gastouders in Noord-Holland.

'Een deel van ouders gaat alsnog inenten'

In een brief die aan alle ouders en verzorgers is gestuurd, staat dat vanaf 1 juli kinderen alleen nog toegelaten worden tot de locaties als ze deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. "We hebben voordat we deze brief hebben gestuurd, de ouders met niet gevaccineerde kinderen geïnformeerd. Een deel van die ouders gaat hun kinderen alsnog inenten. Een ander deel is heel boos", vertelt pedagogisch directeur van Berend Botje Gaby Alberts aan RTL Nieuws.

Enkele ouders zullen vanaf 1 juli een andere kinderopvanglocatie moeten zoeken. "Het gaat maximaal om zo'n tien kinderen die niet gevaccineerd zijn. Die ouders hebben aangegeven dat dat ook niet gaat veranderen. Zij vinden dat het hun eigen keus is."

'Onze keus om te zorgen voor veiligheid kinderen'

"Uiteraard is het vaccineren van je kind je eigen keus, maar het is onze keus om te zorgen voor de veiligheid van alle andere kinderen." De aanleiding van het besluit is dan ook dat Berend Botje een 'zo veilig mogelijke omgeving voor kinderen willen bieden'.

Kamerlid
Lees ook
Kamerlid dient wet in voor weigeren niet-ingeënte kinderen

Met het besluit loopt de organisatie vooruit op een wet die moet regelen dat kinderopvangcentra niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren. D66 diende het wetsvoorstel in oktober van vorig jaar in uit bezorgdheid over de afnemende vaccinatiegraad in Nederland. 

Alberts laat weten dat ze denken dat het besluit van Berend Botje juridisch geen probleem is. 

Kinderen in Den Haag besmet

Inmiddels hebben sommige ouders aan Berend Botje al laten weten blij te zijn met de nieuwe regel.

Eerder deze maand bleek dat kinderen op een Haagse crèche besmet waren met mazelen en in studentenhuizen in Utrecht brak de infectieziekte bof uit. Bij Berend Botje is zo'n geval niet voorgekomen.

Ouders laten hun kind steeds minder inenten:

01:46
'Ik weet niet wat de bijwerkingen zijn'