Bespied

Nijmeegse kroegen filmen plassende mannen op toilet

30 april 2019 12:29 Aangepast: 30 april 2019 15:01

Wie in Nijmeegse kroegen naar de wc gaat, heeft kans dat de bewakers - en gasten die voorbij de ingang lopen - met je meekijken. Bij vijf horecagelegenheden worden bezoekers op het toilet gefilmd. Bij één discotheek is de camera zelfs zo gericht dat de geslachtsdelen van mannen in beeld komen.

Na een rondgang langs twintig Nijmeegse cafés en discotheken, ontdekte De Gelderlander dat sommige camera's al jaren in toiletten hangen. In drie van de vijf zaken brengt de camera ook het urinoir in beeld.

Bij één discotheek in het centrum hangt de camera zelfs achter de plasbakken op het mannentoilet. De beelden hiervan zijn te zien op de schermen bij de ingang. Een medewerker zegt tegen de krant dat alleen de bewaker ernaar kijkt en het niet de bedoeling is dat andere bezoekers mee kunnen kijken.

Camera's niet toegestaan

Camera's in toiletten, maar ook in kleedkamers of pashokjes zijn volgens de regels van de Autoriteit Persoonsgegevens nooit toegestaan. Het is een 'te grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen'.

Ook Koninklijke Horeca Nederland zegt dat camera’s op toiletten verboden zijn. "In het voorportaal van het toilet mag het eventueel wel", laat een woordvoerder aan de krant weten.

'Voor de veiligheid'

"De camera hangt er voor de veiligheid", vertelt Chiara Kaya, ze is assistent bedrijfsleider van het Bascafé in Nijmegen. In het café hangt een camera op het voorportaal van het mannentoilet. Je ziet de urinoirs en de ruggen van plassende mannen.

"Sommige gasten kunnen nog weleens agressief zijn of drugs gebruiken op de toiletten. Alleen de twee bedrijfsleiders en de baas kunnen de beelden bekijken. Ik weet niet wat er nu met de camera's gaat gebeuren."

Het is niet bekend wat de andere kroegeigenaren met de camera's gaan doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autoriteit: geen camera's in kleedruimtes sauna

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`