Originele oorlogsdagboeken

'Wilhelmina overwoog ruil met topnazi’s: wilde Belgische koning redden'

30 april 2019 05:08 Aangepast: 30 april 2019 06:20
Koningin Wilhelmina met Prins Bernhard in 1941 Beeld © Benelux Press

Koningin Wilhelmina heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog aan haar minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens gevraagd of er een uitruil mogelijk was met de nazi’s. Zij wilde de Belgische koning Leopold III helpen. Die werd met zijn gezin door de Duitsers in Oostenrijk gevangen gehouden.

In maart 1945 zou Koningin Wilhelmina aan Kleffens hebben gevraagd via het Vaticaan 'af te tasten' of in ruil voor de vrijlating van de Belgische koningsfamilie, topnazi’s een vluchtweg kon worden geboden.

Dat blijkt uit 'Majesteit, U kent het werkelijke leven niet', een bundel met originele oorlogsdagboeken van Van Kleffens, meldt Trouw. Ze zijn ingeleid en van notities voorzien door de historicus Michael Riemens. De bundel verschijnt vandaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorlogsbrieven koningin Wilhelmina geven uniek inkijkje in haar leven

Liquidatie

Omdat de koningin een anti-papistische en duidelijke anti-Duitse houding had is dit verzoek opmerkelijk. Wilhelmina ondernam de actie na een gesprek met de Belgische koningin-moeder Elisabeth in Brussel. Die zou zich grote zorgen hebben gemaakt dat de Duitsers de Belgische koningsfamilie zouden liquideren.

Historicus Michael Riemens, die de inleiding heeft geschreven voor de bundel, zegt dat er al eerder over dat gesprek was geschreven. Maar het was nog onbekend dat Wilhelmina Van Kleffens had verzocht om het Vaticaan te benaderen voor deze deal. Het wordt niet duidelijk uit Nederlandse bronnen wat er met dit verzoek is gebeurd, aldus Riemens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore