Eén op de tien

Steeds meer jongeren krijgen jeugdzorg

30 april 2019 01:23 Aangepast: 30 april 2019 06:31

Steeds meer jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. In 2018 ging het om bijna 1 op de 10 jongeren, ofwel 428.000 in totaal. Dat betekent een stijging van 8000 vergeleken met een jaar eerder.

In 2015, het jaar dat de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg bij gemeenten terechtkwam, ging het om 380.000 jongeren. De toename in de afgelopen jaren komt vermoedelijk doordat wijk- en buurtteams van gemeenten meer jongeren hielpen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Kinderen uit bijstandsgezinnen en families met schuldproblemen krijgen relatief vaak jeugdzorg. Dat geldt ook voor jongeren uit allochtone gezinnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer incidenten gesloten jeugdzorg, minister wil roer omgooien

Limburg en noordoosten

Vooral jongeren uit gemeenten in Limburg en het noordoosten van ons land krijgen vaak jeugdzorg. Hier kreeg meer dan 12,5 procent van de jongeren jeugdhulp.

Jeugdzorg is een verzamelnaam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het wordt gegeven aan jongeren met psychische of gedragsproblemen en kan door de rechter worden opgelegd. De CBS-cijfers hebben betrekking op jongeren tot 23 jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore