Beledigingen en intimidaties

Route Westerbork tijdens Nacht van de Vluchteling afgelast door bedreigingen

29 april 2019 15:28
Nacht van de Vluchteling. Beeld © Stichting Vluchteling

Op zaterdag 15 juni zou een groot aantal wandelaars tijdens de Nacht van de Vluchteling een route lopen vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Die is nu afgelast vanwege aanhoudende bedreigingen en intimidaties. "De impact hiervan op de organisatie en daarmee de deelnemers en vrijwilligers is te groot."

Dit jaar wordt de tiende editie van de Nacht van de Vluchteling gevierd. Duizenden deelnemers verspreid over vier steden in het hele land lopen een route om geld op te halen om zo noodhulp te bieden aan vluchtelingen.

De eenmalige editie van Hooghalen naar Groningen is na intensief overleg afgelast. Aanleiding hiervoor zijn aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties aan met name het adres van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De lopers kunnen nu vanuit een andere stad alsnog meedoen.

Belangrijke rol

"Wij betreuren het dat het anno 2019 niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren", zegt Dirk Mulder, directeur van het Herinningscentrum in een bericht.

Ook Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, zegt teleurgesteld te zijn. "De stichting heeft haar wortels in de verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog. Vanuit die geschiedenis zijn wij sinds vele jaren betrokken bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork dat volgens ons een belangrijke rol heeft in de hedendaagse discussies over oorlog en conflict, en dan uiteraard ook over vluchtelingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore