Schadeclaim

Waddeneilanden eisen 225.000 euro van reder containerschip

29 april 2019 13:00 Aangepast: 29 april 2019 15:08
Terschelling, begin januari: opruimactie op het strand na het ongeluk met de lading van de MSC Zoe. Beeld © ANP

De Waddeneilanden willen 225.000 euro schadevergoeding van MSC, de Zwitserse eigenaar van het schip dat begin januari op de Noordzee 342 containers verloor. Als gevolg daarvan raakte de kust van de eilanden zwaar vervuild.

De woordvoerder van burgemeester Wassink van Terschelling bevestigt de claim tegenover RTL Nieuws. Rederij MSC zegde direct na het ongeluk toe de schade te vergoeden, maar heeft nog niets van zich laten horen. Eerder hadden Ameland en Schiermonnikoog al een claim ingediend van 36.000 euro wegens gemaakte kosten. Die werd afgewezen door de verzekeraar van rederij MSC.

Catastrofe

Na het overboord slaan van de containers is een enorme hoeveelheid afval aangespoeld op de Waddeneilanden en de Friese en Groningse kust. Tot begin deze maand werd al ongeveer 2 miljoen kilo verzameld, al zijn nog lang niet alle containers geborgen. Natuurmonumenten sprak van 'een catastrofe die zijn weerga niet kent'.

Begin deze maand riepen de burgemeesters van de vijf Waddeneilanden in de Tweede Kamer op meer aandacht te schenken aan de gevaren van de scheepvaart rondom de eilanden. Ze herhalen het pleidooi al dertien jaar, zeggen ze. "Het is tijd voor actie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Containerramp dreunt na op de Wadden: 'We slaan al 13 jaar alarm'

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog is woest. "Wij zijn de kleinste Waddengemeente en hebben de meeste kosten gemaakt. Vier maanden na de ramp is er nog geen cent uitgekeerd."

'Vrij schandalig'

Van de schadeclaim van 225.000 euro komt 90.000 euro van Schiermonnikoog. Van Gent noemt het 'vrij schandalig' dat het uitkeren van de schade zo lang moet duren. Rijkswaterstaat is erover in gesprek met de reder. "Het zegt wel iets dat erover onderhandeld moet worden", zegt Van Gent.

Volgens de burgemeester 'ligt er nog steeds heel veel rotzooi op de zeebodem' en is de inhoud van veel containers tot nu toe onbekend. "Privacy, zegt MSC. Dit is totaal belachelijk. Als er bijvoorbeeld blikken verf in zitten, kan dat leiden tot grote milieuschade."

De containerramp met MSC Zoe

  • In de nacht van 1 op 2 januari verliest de MSC Zoe, één van de grootste containerschepen ter wereld, 342 containers in de Noordzee.
  • Het schip is onderweg naar het Duitse Bremerhaven als de containers ten noorden van het Duitse eiland Borkum overboord slaan.
  • Op de eilanden spoelen niet alleen grote spullen aan (tuinstoelen, speelgoed, auto-onderdelen), maar ook miljoenen plastic korreltjes aan
  • Rijkswaterstaat verwacht nog zeker tot medio 2020 bezig te zijn met opruimen en schoonmaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`