Daling wanbetalers

Actief hulp bieden: Gemeenten zoeken naar inwoners met schulden

29 april 2019 06:30 Aangepast: 29 april 2019 07:05
Beeld © ANP XTRA

Steeds meer gemeentes zoeken actief naar inwoners met schulden. De gemeentes willen zo voorkomen dat de boetes voor niet-betaalde rekeningen zich opstapelen en de mensen niet meer uit de problemen komen.

Dat meldt De Volkskrant. De gemeentes maken hiervoor gebruik van informatie over betalingsachterstanden van onder meer zorgverzekeraars en woningcorporaties. Dit is hard nodig want het overgrote deel van de anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens met betalingsachterstanden zoekt niet zelf hulp. 

Veel van de mensen die worden benaderd waarderen de hulp. "Het komt voor dat mensen de deur dichtgooien als we aanbellen", zegt schuldenbeleidsadviseur Jan Donker. "Maar meer dan de helft reageert op het briefje dat we in de bus gooien, waarin staat dat ze ons kunnen bellen voor hulp."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen boetestapeling meer voor mensen met schulden

Wetsvoorstel

Het initiatief loopt voor op een wetsvoorstel dat staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken aan het voorbereiden is. Zij stelt dat gemeentes automatisch op de hoogte moeten worden gebracht van betalingsachterstanden.

Het is belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn, zegt Nadja Jungmann van de Hogeschool Utrecht, lector Schulden en Incasso. "In het huidige systeem lopen de kosten van schulden zo snel op dat mensen te snel in problemen raken waar ze nauwelijks nog uitkomen."

Daling wanbetalers

Volgens het CAK hebben inspanningen van de gemeenten en zorgverzekeraars bijgedragen aan de daling van het aantal notoire wanbetalers van de zorgverzekeringspremie. In februari 2015 waren dat er 330.000, nu is dat aantal gedaald tot 204.000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst heeft nog 6,5 miljard euro tegoed van wanbetalers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore