Dansmuggen

Op de Afsluitdijk ziet het zwart van de muggen

28 april 2019 19:37 Aangepast: 28 april 2019 19:58
De muggen zwermen boven de Afsluitdijk. Beeld © Sipko Gerstel / Kappers Media

Ga je met je auto de Afsluitdijk over? Houd er dan rekening mee dat je voorruit binnen no time vol dode muggen zit. Op de Afsluitdijk ziet het momenteel namelijk zwart van de muggen.

Het gaat om honderdduizenden zogeheten dansmuggen, die de gevels van sluizen, woningen en het Waddencentrum op de Afsluitdijk bedekken. Boven de dijken zwermen hele wolken van de insecten.

De muggen steken niet, maar zorgen bij automobilisten en motorrijders wel voor overlast en vieze ramen. Fietsers en voetgangers hebben op dit moment geen last van de insecten, omdat de voet- en fietspaden van de Afsluitdijk vanwege werkzaamheden drie jaar lang gesloten zijn.

Terugkerend fenomeen

De muggenwolken zijn een regelmatig terugkerend fenomeen, zegt insectendeskundige Sander Koenraadt van de Universiteit Wageningen. "De wolken komen in Nederland voor bij plassen, poelen en het IJsselmeer."

De zwermen muggen op de Afsluitdijk. De zwermen muggen op de Afsluitdijk.

In de modder van die wateren leggen de muggen namelijk eitjes. De larfjes ontwikkelen zich door het warme weer, ontpoppen en vervolgens gaan de volwassen muggen in wolken vliegen. "Wat je ziet zijn mannetjes die zwermen, op zoek naar een vrouwtje. Af en toe vliegt er een vrouwtje de groep in en wordt er gepaard."

Wanneer de muggen gepaard hebben en eitjes hebben gelegd, gaan ze binnen enkele weken dood. De overlast op de Afsluitdijk houdt dan ook maximaal enkele weken aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bereid je voor: muggen prikken erop los de komende dagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore