Roesmiddel

'Tientallen mensen in Amsterdam onwel na gebruik lachgas tijdens Koningsdag'

28 april 2019 15:26 Aangepast: 28 april 2019 15:38
Archieffoto. Beeld © ANP

Enkele tientallen mensen zijn in Amsterdam tijdens Koningsdag onwel geworden na het gebruik van lachgas. Ze moesten door ambulancepersoneel worden geholpen. Dat schrijft de Amsterdamse stadszender AT5.

De ambulancepersoneel moest in de hoofdstad in totaal 313 uitrukken. Vooral overmatig drinken was de boosdoener, maar ook het gebruik van lachgas zorgde voor de nodige problemen.

Ballonnen op veel plekken

Volgens AT5 waren de ballonnen met lachgas op veel plekken in de stad verkrijgbaar omdat het stadsbestuur de verkoop niet aan banden heeft gelegd. Dit gebeurde wel in steden als Alkmaar en Hoorn. De boete daar kon oplopen tot maar liefst 10.000 euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeenten doen lachgas op Koningsdag in de ban

Het gebruikt van lachgas neemt de afgelopen jaren flink in populariteit toe. "We zien dat lachgas steeds vaker wordt verkocht – ook op dagen zoals Koningsdag", zei Judith Noijen van Jellinek eerder tegen RTL Nieuws. "Mensen die er normaal niet mee in aanraking komen, kunnen op zo'n dag toch verleid worden."

Gezondheidsrisico's

Hoe gevaarlijk het gebruik van lachgas voor de gezondheid is, is nog niet bekend. Noijen: "Er is heel weinig bekend over de gevolgen van het gebruik van lachgas op de lange termijn. We weten niet wat het effect is als je dit veelvuldig gebruikt. Incidenteel is niet zo erg."

Wel is duidelijk dat er ongelukken kunnen gebeuren. "Als je lachgas gebruikt, beland je heel even in een heftige roes", zegt Noijen. "Als je het staand of lopend doet, wordt je coördinatie flink verstoord. Hierdoor kunnen mensen vallen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ernstige brandwonden en levenslange littekens door gebruik lachgas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore