Ga naar de inhoud
Eerste tv-optreden

The day after: Amalia oogst bewondering met eerste openhartige interview

Amalia geeft haar eerste uitgebreide interview. Beeld © ANP

Je mag het gerust een uniek moment noemen. Nog nooit had de 15-jarige kroonprinses Amalia de media uitgebreid te woord gestaan. Tot gisteren, toen ze in Amersfoort voor de camera van RTL Nieuws verscheen. "Ze werd gewoon zichzelf, Amalia die steeds meer beseft dat ze in een bijzondere positie zit."

Verslaggever Koninklijk Huis voor RTL Nieuws, Sander Paulus, heeft hard moeten werken om dit interview voor elkaar te krijgen, vertelt hij. "Dit soort dingen komen niet zomaar tot stand. De koning en koningin willen hun kinderen tot hun achttiende de vrijheid geven zich goed te ontwikkelen. Dat zei de koning ook tijdens het interview: dat je jezelf eerst moet leren kennen voordat je de publieke zaak kan dienen. Een optreden in de media helpt dan vaak niet." 

Aarzeling

Maar Paulus had al langer de wens om eens aan Amalia te vragen hoe ze Koningsdag beleeft. "Geen ingewikkelde vragen, niet het vuur na aan de schenen leggen. Maar gewoon weten hoe ze de feestdag ervaart. Ik heb de wens voorgelegd aan de Rijksvoorlichtingsdienst. Ik heb me laten vertellen dat de koning en koningin na aanvankelijke aarzeling overstag gingen."

Bekijk hier de beelden van het openhartige interview van Amalia:

03:51
"Ik wil geen showversie van mezelf laten zien."

Hoe het interview er precies uit zou komen te zien, wist Paulus niet. Een gedetailleerd script lag niet klaar. Wel wist hij dat hij maar een paar minuten had waarin het moest gebeuren, tussen de duizenden toeschouwers in. "Zo'n moment is een snelkookpan. Je voelt de ogen op je gericht, de spanning van de koning, koningin en prinses. Maar in die cocon vloeide die spanning ineens weg en ontstond er een heel spontane sfeer."

Ze werd zichzelf

Eerst sprak hij met de koning, daarna zei de koningin nog iets en toe zag hij zijn kans schoon om Amalia vragen te stellen. "Daar reageerde ze al heel leuk op. Je kon zien dat ze de eerste twee antwoorden had doorgenomen, maar dat begrijp ik wel. Je wil geen fouten maken. Daarna werd ze gewoon zichzelf: Amalia die heel goed in balans lijkt te zijn met de bijzondere positie die ze heeft."

Koningsdag
Lees ook:
Koningsdag zonder grote incidenten: 'Het was een fantastische Koningsdag'

In het interview van maar een paar minuten, zat heel veel. Ze gaf een inkijkje in hoe zij haar positie als kroonprinses ziet: "Af en toe onwerkelijk om me te realiseren dat dit nu echt mijn leven is." Hoe ze zich voorbereidt op Koningsdag: "Ik had nog net niet uitgezocht hoeveel pannenkoeken er worden gemaakt in vijf pannenkoekenhuizen."

Ook zag hij puber Amalia die weerwoord gaf aan haar moeder: "Ik zeg toch af en toe." En hoe ze wil overkomen: "Ik wil geen showversie van mezelf zijn."

'Uniek moment'

Paulus: "Ik voelde het in mijn buik tijdens het interview: dit is een uniek moment. Nog nooit heeft ze zo'n uitgebreid interview gegeven. Zo zie je maar dat je niet de fout in kan gaan als je jezelf blijft." 

Of Amalia nu vaker de media te woord gaat staan, kan Paulus moeilijk inschatten. "Het is niet zo dat we nu elke week een quote van de Prinses van Oranje krijgen. Maar de eerste stap is nu wel gezet. Wanneer stap twee komt, weten we niet."

Ook op sociale media wordt vol lof gesproken over het optreden van Amalia: