Ga naar de inhoud
Rustige dag

Koningsdag zonder grote incidenten: 'Het was een fantastische Koningsdag'

Beeld © ANP

De viering van Koningsdag is vooralsnog zonder grote incidenten verlopen. De honderden vrijwilligers van het Rode Kruis kijken terug op een redelijk rustige dag. In de loop van de avond werd het iets drukker bij de posten, maar storm liep het zeker niet.

"Onze hulpverleners zagen de 'normale' dingen: blaren, incidentjes en mensen die iets teveel hebben gedronken", aldus een woordvoerster. Hoe later het werd, hoe meer mensen bij het Rode Kruis langskwamen. "Dat zie je altijd, hoe langer mensen op de been zijn, hoe meer onze mensen te doen hebben." Ze noemt de aanloop in lijn met de meeste Koningsdagen.

De NS heeft vele duizenden feestvierders zonder problemen vervoerd. Het enige incident op het spoor gebeurde bij Castricum waar een groep van ongeveer vijftig jongeren vernielingen aanrichtte in een trein. De averij lijkt mee te vallen, maar de spoorwegen willen de schade wel verhalen op de dader(s). Een persoon is aangehouden.

Fantastische koningsdag

Ongeveer 45.000 mensen hebben Koningsdag in Amersfoort doorgebracht, waar de koning met zijn familie zijn verjaardag vierde. Burgemeester Lucas Bolsius kijkt terug op 'een fantastische Koningsdag' ondanks de regen en kou. Koning Willem-Alexander sprak ook van een 'fantastisch verjaardagsfeest'.

Vanaf het moment dat de koninklijke familie in Amersfoort uit de bus stapte kwam er volgens Bolsius 'veel energie en enthousiasme vrij' in de stad. "Je bent hier maanden mee bezig. Alles is bedacht en voorbereid, maar alles moet dan natuurlijk nog wel worden uitgevoerd. Dat is gelukt. We hebben historie geschreven", aldus de burgemeester.

'Ik wil geen showversie van mezelf laten zien'

03:51
Prinses Amalia heeft na Koningsdag in Amersfoort samen met haar ouders een interview gegeven aan aan verslaggever Sander Paulus.

Ook in Amsterdam werd flink gefeest. De NS meldde dat er ongeveer 200.000 mensen met de trein die kant op zijn gereisd. De Amsterdamse politie had rond 20.00 uur veertien personen aangehouden. Dat zijn er beduidend minder dan de zevenentwintig mensen die vorig jaar werden aangehouden voor 'Koningdag-gerelateerde' incidenten.

Het aantal incidenten - bijvoorbeeld door ruzies, openbare dronkenschap en vechtpartijtjes - ligt iets hoger dan vorig jaar, laat de politie weten.

Voedselveiligheid

Dat het weer vandaag wat tegenviel, was goed voor de voedselveiligheid. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefden nauwelijks boetes uit te delen voor onhygiënische toestanden met voedsel. Bij 57 inspecties werden zeven boetes uitgedeeld en achttien waarschuwingen uitgedeeld, bijvoorbeeld omdat verkopers niet op de juiste manier met voedsel omgingen. Als het warmer is dan 25 graden, is het moeilijker om bijvoorbeeld het vlees goed te houden en stijgt het aantal boetes, aldus de voedselwaakhond.

Ook Nederlandse militairen op missie in het buitenland hebben Koningsdag gevierd. Dat gebeurde met onder meer oranje tompoucen en sporttoernooien.

Voor de militairen in Mali was er een glas met een alcoholvrij oranje drankje en oranje tompoucen. De Nederlandse VN-militairen daar hadden het een stuk warmer dan de koning die in Amersfoort zijn verjaardag vierde: het was in Gao ongeveer vijftig graden.

Bron: RTL Nieuws