Ga naar de inhoud
Vernielingen

ME in actie om 50 vandalen uit trein te halen, 1 boete uitgedeeld

De raddraaiers worden uit de sprinter gehaald op station Castricum. Beeld © Mizzle Media

Een groep van zo'n 50 jonge reizigers heeft vanmiddag vernielingen aangericht in een trein bij station Castricum. De Mobiele Eenheid is ingezet om ze uit het treinstel te halen.

De politie heeft daarbij één boete uitgedeeld, aan een jongere die een fles frisdrank tegen een lamp gooide.

Valt mee

Overig treinverkeer was tijdelijk niet mogelijk, meldde ProRail. De politie was met 'erg veel mensen' ter plaatse en onderzoekt wie in de groep schuldig is aan de vernielingen.

De trein is inmiddels onderzocht. "Dankzij de adequate reactie van de politie valt de schade mee", zegt een woordvoerder van de NS. "Wel gaan we proberen alle schade te verhalen op de dader of daders."

Overal bier

Reizigster Amber (20) zat in hetzelfde treinstel als de raddraaiers en attendeerde de NS via Twitter op hun gedrag. "Ik was met vriendinnen op weg naar Alkmaar, naar het Slam FM feestje", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Allemaal jongeren rond de 16 zaten baldadig te doen in de trein."

Ze waren aangeschoten en dronken, zegt ze. "Ze gooiden met bier en wijn, overal lagen blikjes en bierdoppen. Ze rookten ook in de coupé. Toen ik er wat van zei, kreeg ik een grote mond."

Apart

Omdat de conducteur nergens te bekennen was, zette ze het verhaal op Twitter. "De trein werd uiteindelijk in Castricum stopgezet met de mededeling dat we vanwege hen niet verder reden. Iedereen werd gevraagd om de trein te verlaten." 

Dat deden Amber en haar vriendinnen dan ook. Hoe de jongeren verder apart zijn gehouden, daar heeft ze niet zo op gelet. "We konden met iemand meerijden naar Alkmaar, omdat de treinen dus niet meer reden."

Volgens de NS was het opstootje bij Castricum het enige incident. De NS heeft vele duizenden feestvierders zonder problemen vervoerd.

Tijdens de speciale Oranjedienstregeling reden er meer en langere treinen. Alleen al naar Amsterdam werden ongeveer 200.000 passagiers vervoerd. De NS heeft bijna duizend extra mensen ingezet om mensen op weg te helpen en stations schoon te houden.