Kinderwens

Kunstmatige inseminatie ook in toekomst vergoed voor lesbische en alleenstaande vrouwen

27 april 2019 11:05 Aangepast: 27 april 2019 22:09
IVF Beeld © ANP

Lesbische en alleenstaande vrouwen met een kinderwens krijgen kunstmatige inseminatie-behandelingen ook in de toekomst vergoed. Dat heeft het kabinet besloten.

Eerder dit jaar ontstond onrust onder deze groep vrouwen, omdat minister Bruins van Medische Zorg liet weten dat hun vruchtbaarheidsbehandelingen niet langer onder de basisverzekering zouden vallen. Er is bij hen geen sprake van medische noodzaak, zo was de gedachte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongeloof bij alleenstaanden en lesbische koppels: inseminatie niet meer vergoed

90.000 handtekeningen

Dat besluit leidde tot weerstand bij onder meer regeringspartij D66 en de PvdA. Een petitie tegen de beslissing werd door meer dan 90.000 mensen ondertekend. Belangenorganisatie COC Nederland sprak van indirecte discriminatie. 

Bruins besloot daarom eerder al dat de behandeling voor de rest van het jaar vergoed zou blijven. Ook beloofde hij toen op zoek te gaan naar een definitieve oplossing. Die is nu gevonden, bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving van de Telegraaf aan persbureau ANP.

Het COC, belangenclub Meer dan Gewenst en gynaecologenvereniging NVOG noemen het 'een geweldig resultaat. "Na maanden van onzekerheid lijkt er nu dan toch een definitieve oplossing in zicht. Dat is voor een groot deel te danken aan bijna 100.000 mensen die de petitie tekenden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Er is een draagmoeder, een embryo, maar de kinderwens van dit stel mag niet in vervulling gaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`