Miranda Zitman

In koffer gedumpt lichaam blijkt van kapster uit Soest: 'Rillingen gaan over je rug'

26 april 2019 21:22 Aangepast: 26 april 2019 21:33
Beeld © RTL Nieuws / Facebook

Drie weken geleden werd ze anoniem begraven in Amsterdam; de vrouw van wie de romp in januari in Amsterdam in een koffer werd gevonden. Ze kreeg een waardig afscheid, maar niemand wist om wie het ging. Tot vandaag. Die resten waren van Miranda Zitman uit Soest, blijkt nu. Een kapster. Wat weten we over haar?

De zaak rond de kapster uit Soest is luguber en met veel raadselen omgeven. Hoe is Miranda aan haar einde gekomen? En waarom werd een deel van haar lichaam in een koffer gestopt en in het water gedumpt? Het zijn vragen waarvoor het nog te vroeg is om te beantwoorden.

'Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging'

Het is eind december als de klantenkring van Miranda plotseling een opvallende mail krijgen. "Ik ben om privéredenen gestopt met mijn kapsalon in Soest en zal ook niet meer komen knippen in Amsterdam", staat daar in. En ook: "Soms gaat het niet zoals we allemaal willen. Ik ben op meerdere vlakken toe aan een nieuwe uitdaging en die heb ik nu gevonden."

Maar wás het ook Miranda Zitman? Dat vragen klanten zich af. De kapster was rond die tijd namelijk plotseling van de aardbodem verdwenen. En de woorden die in de mail stonden, die pasten niet bij haar, klinkt het. Schreef iemand anders dit bericht uit haar naam? 

"Mijn telefoonnummer wordt binnenkort omgezet naar een buitenlands nummer", zo beëindigde Miranda haar mail. "Dit nummer wordt na vandaag niet meer gebruikt." Een mysterieus bericht dat veel vragen oproept.

Wat we inmiddels wél weten is dat ze - als ze toen nog leefde - in ieder geval niet meer lang zou leven. Een paar weken later, op 19 januari, werd een deel van haar lichaam, haar romp, aangetroffen in een koffer op de Zuider IJdijk in Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koffer met menselijke resten gevonden in Amsterdam

Dat het om Miranda ging, blijkt pas vandaag uit forensisch onderzoek. Eerder deze week vond de politie namelijk de rest van haar lichaam, in een tuin in Soest.

Amsterdamse Jordaan

Miranda Zitman is een bekende in de Amsterdamse Jordaan. Op de Egelantiersstraat runde ze meer dan 20 jaar lang een kapsalon. Medusa, heette deze zaak.

Ook klanten uit Amsterdam ontvingen in december de afscheidsmail.

Het Parool citeert een van de klanten uit Amsterdam. "Miranda was een gereserveerde vrouw, maar ook leuk en oprecht", zei iemand tegen de krant eerder deze week, toen de kapster nog officieel vermist was.

Twee jaar geleden stopte Miranda met haar zaak in Amsterdam. De afstand tussen Amsterdam en Soest werd haar te veel, zegt deze klant.

Partner was 'aardige lieve man'

Over de partner van Miranda, Bart, is weinig bekend. Een vrouw uit de Amsterdamse Jordaan omschreef hem eerder deze week bij het Parool als een 'aardige, lieve man'. "Miranda en hij kwamen vaak bij me eten, toen ik nog mijn restaurant hiernaast had."

Inmiddels lijkt haar partner, Bart B. (56), de hoofdverdachte in de zaak. Hij meldde zich dinsdag zelf bij de politie. Of hij daar toen een bekentenis heeft gedaan, heeft de politie niet bekendgemaakt. Hij meldde zich in ieder geval met 'informatie over haar vermissing.' Dit was aanleiding voor forensisch onderzoek in de woning en tuin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw die in koffer werd gevonden, krijgt eervol afscheid: 'Dit is ontzettend triest'

Miranda kreeg zonder dat iemand het wist drie weken geleden een waardig afscheid. Op 4 april werd de romp in Amsterdam begraven. RTL Nieuws deed verslag van dit afscheid.

De vrouw kreeg een graf zonder naam, op begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam.

'Je wil zo niet eindigen'

De begrafenis was anoniem, maar wel 'mooi en respectvol', zei één van de aanwezigen. "Er moet iemand zijn die haar lief heeft gehad, die van haar houdt en die haar nu mist. Ik hoop zo dat diegene wordt gevonden. Je wil niet zo alleen eindigen, dat gun je niemand."

Inmiddels reageren klanten vol ongeloof op het nieuws dat hun kapster niet naar Canada is geëmigreerd, zoals ook wel beweerd, maar waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen.

"Als je dit leest gaan de rillingen over je rug", schrijft een klant op Facebook die zegt haar heel goed te hebben gekend. "Jarenlang was ze onze kapster. Dit is vreselijk nieuws. Wij wensen de naaste familie heel veel sterkte."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore