Ga naar de inhoud
Onderzoek slapeloosheid

Goede nachtrust essentieel om gênante momenten te vergeten

Nederlanders slapen gemiddeld 8 uur en 12 minuten. Beeld © Getty Images

Een goede nacht slaap blijkt essentieel om van de ongemakkelijke momenten in je leven de spanning te vergeten. Mensen met slapeloosheid verwerken hun blunders en andere schaamtevolle gebeurtenissen minder goed en soms zelfs helemaal niet.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut. "Tijdens je slaap zorgen je hersenen ervoor dat je sommige dingen goed kan onthouden en dat je andere dingen kan vergeten", legt onderzoeker Eus van Someren uit.

"Bij goede slapers geven de hersenen schaamtevolle gebeurtenissen letterlijk een andere plek in de hersenen. Ergens een nachtje over slapen is dus heel waardevol."

Zweethanden

Bij mensen met slapeloosheid is hun slaap verbrokkeld. Ze worden steeds wakker, legt Van Someren uit. Daardoor veranderen hun hersencellen niet optimaal hun connecties en worden emoties niet optimaal verwerkt. Dat vervelende gevoel in je buik en de zweethanden die je had bij een bepaald ongemakkelijk moment, worden niet goed 'opgeruimd'.

Mensen die lijden aan de slaapstoornis insomnie, voelen zich overdag vaak ook heel erg gespannen. Omdat je die spanning 's nachts niet verwerkt, neem je de spanning mee van de ene naar de andere dag. "Daardoor zou je een vat vol spanning kunnen worden", zegt Van Someren.

Deze
Lees ook:
Deze pyjama meet hoe je hebt geslapen

Slapeloosheid is de grootste risicofactor om een depressie, angststoornis of PTSS te ontwikkelen. "We denken dat het een vicieuze cirkel wordt", zegt de onderzoeker. "De spanning van gisteren neem je als slapeloze weer mee naar de volgende dag, omdat je het niet verwerkt. Daardoor slaap je weer niet goed en wordt het een opstapeling."

"De uitkomsten van het onderzoek maken duidelijk dat je de emotie of spanning bij oude herinneringen blijft houden. Sommige mensen waren zelfs nog van slag als ze zich ongemakkelijke momenten van 30 jaar geleden herinnerden. Bijna alsof het vandaag was gebeurd, omdat de hersenen het nooit een plekje hebben gegeven."

De wetenschappers zoeken nu via de website slaapregister.nl slechte slapers om te onderzoeken hoe slapeloosheid zich door kan ontwikkelen naar een depressie.