Ga naar de inhoud
Esdoornvergiftiging

Gratia verloor binnen 72 uur haar paarden: 'Ze waren niet meer te redden'

Gratia Konink verloor deze week twee paarden aan esdoornvergiftiging. Beeld © Gratia Konink

Als Gratia de wei inkijkt, kan ze het nog steeds niet geloven: ze heeft na 25 jaar opeens geen paarden meer. Simpele, kleine zaailingen van de esdoorn hebben haar paarden vergiftigd. Binnen 72 uur waren ze dood. "Het was verschrikkelijk."

Al 25 jaar heeft Gratia Konink uit Beekbergen paarden in haar weiland staan, het is haar grootste hobby. En in diezelfde wei staat al jarenlang een esdoorn. Nooit had ze gedacht dat die boom zoveel problemen zou geven. 

Vaak niet meer te redden

De zaadjes van de Gewone esdoorn die in het najaar in de wei vallen, en de ontkiemde zaadjes die nu in de wei staan, zijn giftig voor paarden. Dat is na internationaal onderzoek pas enkele jaren bekend. Als je paard het opeet, is de kans aanwezig dat hij ziek wordt. 70 procent van de zieke paarden zijn niet meer te redden en sterft.

 

Dierenartsen
Lees ook
Dierenartsen slaan alarm: tientallen paarden overleden door giftige esdoorn

Dit weekend begon die ellende voor Gratia. Ze was in Amsterdam toen haar dochter opeens belde. 'Mam, het gaat niet goed met Yke', zo klonk het. Het 15-jarige paard lag op de grond in de wei en kwam niet meer zelfstandig overeind. "We zijn zo snel mogelijk naar huis gegaan", vertelt Gratia. "Ik dacht eerst aan spierbevangenheid, iets waar paarden last van hebben als ze te hard getraind hebben."

Maar de paarden van Gratia trainen niet en staan altijd rustig in de wei. Na een belletje naar de dierenarts werd er gedacht aan een ontsteking in de hoef, wat pijnstillers zouden wel moeten helpen. De zieke Yke en de gezonde Meike werden op stal gezet en elke 1,5 uur ging Gratia langs om te kijken hoe het met haar paard ging.

'Ook Meike kon geen stap meer zetten'

"Heel de nacht was er geen verbetering te zien bij Yke, maar Meike was gezond. Tot de volgende ochtend. Ook Meike kon opeens geen stap meer zetten." Een dierenarts snelde zich naar Gratia, er werd bloed bij de paarden afgenomen en er werd geconstateerd dat ze de esdoornvergiftiging hadden opgelopen. 

De paarden hadden totale rust nodig. Maar daarnaast was de enige optie tot genezing om ze naar een kliniek te brengen. "Ze moesten aan het infuus, alleen dan was er nog een kans dat ze het zouden overleven. Maar toen zagen we Meike liggen, het was verschrikkelijk. Ze had het benauwd, kwam niet meer overeind, het was een worsteling. Meike moest worden ingeslapen."

'Ze kon echt niet meer'

Gratia vond het vreselijk om aan te zien: haar paard in één klap overleden. "Maar ze kon echt niet meer. We hadden nog wel hoop dat we Yke in de trailer kregen, omdat zij nog stond. Maar toen Meike was overleden, zagen we bij Yke ook iets gebeuren. Haar hoofd zakte naar beneden, haar hele uitstraling was anders en opeens was dat het einde van Yke."

Gratia hoopt dat ze met haar verhaal anderen paardeneigenaren kan waarschuwen. Daarom plaatste ze ook een bericht op Facebook, waarna ze veel reacties kreeg. Eén daarvan was van haar buren: ook bij hen overleed plotseling een paard. Daarnaast liet de dierenarts van Gratia weten dat er al tien paarden in de omgeving waren overleden door de ziekte.

De esdoornvergifting was Meike en Yke fataal geworden, maar Gratia hoopt dat er niet nog meer slachtoffers gaan vallen. "Het ging zo snel, dat is ook wat het zo eng maakt. De paarden hadden geen schijn van kans. Het gebeurt op zo'n manier dat het niet te bevatten is, we zijn echt lamgeslagen."