Wetsvoorstel

Kabinet wil verbod op designerdrugs en ook op grondstoffen ervan

26 april 2019 08:45 Aangepast: 26 april 2019 09:22
(archieffoto) Beeld © ANP

Designerdrugs moeten verboden worden. Daarvoor is een wetsvoorstel in de maak. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid  wil niet alleen bepaalde drugs verbieden, maar ook groepen van stoffen die daarvoor als grondstof worden gebruikt. Zo kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.

Samenstelling steeds veranderen

"Daardoor hoeven we niet meer achter de feiten aan te hollen", zegt Blokhuis in De Telegraaf. "De markt was ons steeds te snel af. Zodra we er eentje op de lijst van verboden stoffen hadden gezet, werd de samenstelling ietsjes veranderd en was het niet langer illegaal."

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben ooit xtc gebruikt: dit moet je weten over de drug

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben ooit xtc gebruikt, en dat zijn lang niet allemaal tieners. In deze video leggen we uit wat er allemaal in xtc zit en wat de effecten zijn van de drug.

Drugsgebruik neemt in Nederland nog steeds toe. Zo gebruikte 2,7 procent van de volwassenen in 2017 xtc, tegenover 1,9 procent in 2015. Onwenselijk en riskant, vindt Blokhuis, die vol wil gaan inzetten op preventie. Daarbij krijgt drugsgebruik op de werkvloer extra aandacht. 

Dinsdagdip

Hij wijst op het verschijnsel 'dinsdagdip': "Werknemers die in het weekend xtc hebben gebruikt, hebben daar last van. Op maandag gaat het vaak nog wel, maar op dinsdag krijgen ze de terugslag en zijn ze brak. (..) Werkgevers hebben daaronder te lijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Professor leert studenten hoe je xtc moet maken

Blokhuis wil ook de voorlichting aan jongeren over verdovende middelen vernieuwen en uitbreiden. Het Trimbos-instituut gaat daarom bekijken wat de beste manier is om jongeren van drugsgebruik af te houden.

Trimbos: ervaringen delen

"Het doel is het niet-gebruik van drugs te stimuleren en het moment van het eerste gebruik uit te stellen of te voorkomen'', meldt het Trimbos-instituut, het kenniscentrum voor verslavingszorg.

Daarvoor willen de onderzoekers eerst achterhalen welke factoren samenhangen met het niet gebruiken van drugs en met de verleiding tot het eerste gebruik van drugs.

Het Trimbos roept jongeren op om hun ervaringen met verdovende middelen in het uitgaansleven te delen. Zo worden jongeren gezocht die zelf niet gebruiken, maar kunnen vertellen over bijvoorbeeld vrienden die dat wel doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Xtc legaliseren kent haken en ogen: 'Vervuilde pillen zijn niet het grootste probleem'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore