'Collega's jaloers'

Gepeste medewerkster SVB wil onderzoek naar roddels op de werkvloer

25 april 2019 18:13 Aangepast: 25 april 2019 18:37
Een kantoor van de SVB in Rotterdam (archieffoto). Beeld © ANP

Een medewerkster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) eist een onafhankelijk onderzoek naar pestgedrag dat haar op de werkvloer is overkomen. Collega's suggereerden dat de vrouw zou zijn gedrogeerd en verkracht en dat daar foto's van rondgingen.

Het pesten zou twee jaar lang zijn doorgegaan. Met de roddels die door collega's werden verspreid, werd ze dagelijks geconfronteerd. Haar werkgever trad daar niet tegen op, maar probeerde de vrouw te ontslaan, bleek vandaag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam. 

Uitgelachen door leidinggevende

De vrouw (nu 39) kwam in 2010 in dienst bij de SVB als integrale auditor. In die positie moest ze het functioneren van de organisatie controleren en verbeteren. Dat ging enkele jaren probleemloos, tot in 2013 de roddels de kop opstaken. Toen ze ermee naar een leidinggevende stapte, werd ze naar eigen zeggen uitgelachen.

Ze zegt niet te weten waarom collega's de roddels verspreidden. Ze weet niets van een verkrachting, zegt ze, en daarvan bestaan dus ook geen foto's. Ze denkt dat het gerucht werd verspreid uit jaloezie vanwege haar functie. Als jonge vrouw van allochtone afkomst had ze meer verantwoordelijkheden dan veel van haar collega's. Dat heeft mogelijk kwaad bloed gezet.

Enorme impact

Het pestgedrag heeft een enorme impact op haar leven gehad, vertelde de medewerkster vandaag in de rechtbank. In 2014 raakte ze ernstig depressief en daardoor langdurig arbeidsongeschikt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gepest op het werk: 'Wat je ook doet, wacht niet te lang met bespreken'

Een commissie van de SVB deed onderzoek naar het pestgedrag, maar vond daarvoor geen bewijzen. Volgens de vrouw was de commissie niet onafhankelijk. Het was, zei haar advocate vandaag in de rechtbank, 'de slager die zijn eigen vlees keurde'. 

Weer aan het werk

De medewerkster voelt zich weggezet als fantast en leugenaar en eist nu bij de rechter dat er alsnog een onafhankelijk onderzoek komt. Ze wil de onderste steen boven hebben en vastgesteld zien dat het puur om roddels gaat.

Om diezelfde reden wil de vrouw ook niet weg bij de SVB. Inmiddels is ze weer aan het werk, maar de onenigheid is niet voorbij. Ze voelt zich tot op de dag van vandaag behandeld als ongewenst persoon en zegt niet de taken te krijgen die bij haar functie horen. Eerder probeerde de SVB de vrouw via de kantonrechter te ontslaan, maar die gaf daarvoor geen toestemming.

Herhaling van zetten

De SVB verwierp ook vandaag tegenover de rechter de klachten van de vrouw. Volgens de instantie passen haar werkzaamheden wel degelijk bij haar functie. Ook zegt de SVB dat het commissieonderzoek 'onafhankelijk en onpartijdig' is geweest. Een nieuw onderzoek zou volgens de SVB een herhaling van zetten worden, omdat geen sprake is van nieuwe feiten of omstandigheden.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seksuele intimidatie op de werkvloer: 'Stagiaires zijn makkelijke prooi'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van