Ga naar de inhoud
Koud en regen

'Koninginnedag inruilen voor Koningsdag was geen goede keuze'

Ook dit jaar weer regen op Koningsdag. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander heeft op zijn verjaardag al jaren pech met het weer. En dit jaar is niet anders. Koningsdag wordt de koudste dag van de week, het gaat regenen en kan ook nog eens stevig waaien. Een paar dagen later - op de voormalige Koninginnedag - wordt het vijf graden warmer, droog en waait het een stuk minder.

"Het is klimatologisch geen goede keuze geweest om de feestdag te verplaatsen", zegt Buienradar-weervrouw Nicolien Kroon. "Het is dit jaar op Koningsdag zelfs kouder dan normaal is voor de tijd van het jaar: 12 graden, waar het gemiddeld een graad of 15 is."

Flink wat regen

"Ook verwachten we buien met flink wat regen. Wie de deur uit gaat, kan maar beter een poncho aantrekken, en wie op de vrijmarkt gaat staan doet er verstandig aan een tent over zijn kleedje te zetten. En dat terwijl dinsdag - 30 april - er een stuk beter uitziet. Alles wat we zaterdag niet hebben, hebben we dan wel."

Regen,
Lees ook:
Regen, regen en een beetje zon op de verjaardag van de koning

Het scheelt maar een paar dagen, toch laat een vergelijking tussen de laatste vijf Koninginnedagen en de laatste vijf Koningsdagen zien dat koning Willem-Alexander het op zijn feestdag vooralsnog slechter heeft getroffen dan zijn moeder.

Tussen 2009 en 2013

De gemiddelde maximumtemperatuur op 30 april was tussen 2009 en 2013 18,2 graden, die op 27 april de vijf jaar daarna slechts 13,4 graden.