Aardbevingsschade

Groningers niet blij met compensatieregeling: 'Het gaat soms om tonnen'

24 april 2019 19:43 Aangepast: 24 april 2019 19:46
Jaap uit Loppersum is niet bepaald enthousiast over de compensatieregeling. Beeld © Eigen foto

Groningers die in aardbevingsgebied wonen, kunnen waarschijnlijk vanaf volgend jaar aanspraak maken op een compensatieregeling voor de waardedaling van hun huis. "Een leuke geste van Wiebes", zegt een Groninger. Maar het is bij lange na niet genoeg.

Door de bevingen als gevolg van gaswinning zijn huizen in het aardbevingsgebied in Groningen in waarde gedaald. Dat wil de overheid nu compenseren met een vast percentage per postcode.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vergoeding voor waardedaling Groningse huizen, ook zonder schade

'Maatwerk nodig'

Volgens belangenorganisatie Groninger Bodem Beweging is dat niet afdoende. "Het zal voor sommige mensen vast goed zijn, maar voor een aantal is het zwaar teleurstellend. Het gaat soms over tonnen aan waardedaling. Dan is dit niet genoeg", zegt vicevoorzitter Derwin Schorren.

"We weten dat er huizen zijn die veel meer in waarde zijn gedaald dan nu voor Loppersum is berekend", zegt Schorren. De beweging pleit dan ook voor maatwerk, in plaats van vaste percentages. "Sommige huizen zijn door de bevingen zo verwoest, dat ze niets meer waard zijn. Dan kan je wel 10 procent beloven, maar 10 procent van niks is ook niks."

Waardedaling

Eigenaren van huizen in het Groningse aardbevingsgebied kunnen binnenkort dus aanspraak maken op de nieuwe compensatieregeling, die in het leven is geroepen omdat huizenkopers minder bieden voor een huis in een aardbevingsgebied. Ook mensen die geen concrete bevingsschade aan hun huis hebben, kunnen hier gebruik van maken. 

Een speciale commissie heeft vooralsnog een doorberekening gemaakt van de waardedalingen per 1 november 2018: die loopt op van gemiddeld 2,4 procent in Oldambt tot 12,9 procent in Loppersum.

Geen vertrouwen

Jaap Nauta woont in Loppersum en wacht al sinds 2012 op een oplossing voor de schade aan zijn huis. "Mijn huis is voor 20.000 euro verbouwd. Er zaten barsten in en de buitengevel is hersteld", zegt Nauta. 

Nauta is niet bepaald enthousiast over de aangekondigde compensatieregeling. "Een paar maanden geleden heeft de rechter besloten dat de NAM over de brug moet komen vanwege de waardevermindering van huizen. En nu komt de minister met een eenmalig aanbod. Wiebes is tot nu toe op elke afspraak die hij heeft gemaakt, teruggekomen. Ik vertrouw die man dus niet." Daarbij denkt Nauta dat Groningers recht hebben op veel meer compensatie dan door de speciale commissie is vastgesteld.

Bevingen gaan door

"Er wordt een beeld geschetst dat Den Haag zijn best doet en Groningers nergens genoegen mee nemen", zegt Nauta. "Maar dat is helemaal niet zo. Het is nog niet opgelost. Het probleem is dat de oorzaak, de bevingen, nog niet zijn verdwenen. Dus over een paar jaar heb je weer schade."

Dat beaamt Schorren. "De gaswinning is nog significant en de bevingen gaan door. De Raad van State beslist over een paar weken of de gaswinning nou echt op grote schaal wordt teruggebracht", zegt hij. "Dit is een leuke geste van Wiebes, maar er kan nog wel een tandje bij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deel KNMI-metingen Groningse aardbevingen 'niet correct': Kamer wil uitleg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore