10 jaar geleden

Wilfrido kwam om bij aanslag Koninginnedag: 'Hij was echt een warme man'

25 april 2019 07:05 Aangepast: 25 april 2019 07:10
Wilfrido staat derde van links Beeld © Eigen foto

Wilfrido Plantijn ging in 2009 met veel plezier op weg naar de koninginnedagviering in Apeldoorn. Hij zou er optreden met zijn dansgroep, maar kwam om het leven toen Karst T. met zijn auto op toeschouwers inreed. "Het voelt nog als de dag van gisteren", vertelt zijn zoon Rick.

"Het is nu tien jaar geleden, maar het blijft heftig", zegt Rick. De dansers van de Antilliaanse dansgroep Expreshon Kultural uit Almere stonden naar de stoet met de koninklijke familie te kijken, toen Karst T. in volle vaart op hen in reed. Wilfrido werd vol geraakt en overleed, 71 jaar oud. Acht andere leden van de dansgroep raakten gewond, van wie drie ernstig.

Rick, de zoon van de omgekomen Wilfrido. Rick, de zoon van de omgekomen Wilfrido.

Wilfrido's zoon Rick zou er eigenlijk ook bij zijn geweest, maar had zich verslapen. Hij hoorde van de aanslag via zijn zus, die hem belde en zei dat hij de tv moest aanzetten. "Ik heb toen tegen m'n vrouw gezegd: haal het vlees uit de koelkast, we gaan vanavond barbecueën. Want als m'n vader terugkomt, heeft hij een heel verhaal te vertellen over die gebeurtenis."

Rillingen

Die barbecue zou er niet komen. Niet veel later hoorde Rick dat zijn vader bij de aanslag gewond was geraakt. Toen hij met zijn moeder en vrouw op de A1 richting Apeldoorn reed, hoorde hij op de radio dat er nog een dode bij was gekomen. "Ik kreeg gelijk rillingen." De dode bleek zijn vader.

Wilfrido is één van de zeven mensen die zijn omgekomen bij de aanslag in Apeldoorn. Ook de aanslagpleger Karst T. overleed.

Sidney (eerste van links) en Wilfrido (derde van links) met de dansgroep. Sidney (eerste van links) en Wilfrido (derde van links) met de dansgroep.

Beschermengel

"Wilfrido was echt een warme man", vertelt Sidney Stacie. Hij was goed bevriend met Wilfrido en trainde diens dansgroep. Op de dag van de aanslag was Sidney er zelf niet bij, omdat hij ziek was. "Ik besloot op het laatste moment om niet mee te gaan. Achteraf lijkt het alsof ik een beschermengel had."

Op die bewuste dag werd Sidney rond twaalf uur 's middags ineens gebeld door kennissen. Of hij in Apeldoorn was, en iets van de aanslag had meegekregen. "Toen vernam ik pas wat er was gebeurd." 

Gemis

Via een andere danser die bij de aanslag gewond raakte, hoort hij dat Wilfrido was overleden. "Het eerste jaar na de aanslag zijn we met de groep alleen maar bezig geweest met de slachtoffers. Aan dansen kwamen we niet meer toe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe beelden Koninginnedag Apeldoorn

Het gemis viel de groep zwaar, vertelt Sidney. "Wilfrido was echt een warme man. Supergemotiveerd om te trainen en op te treden. Hij trakteerde vaak uit het niets, zomaar. Dan nam hij weer pasteitjes mee, dan weer kippetjes. Ik kon met hem over alles praten, beschouwde hem als een goede vriend", zegt Sidney geëmotioneerd.

Tot vijf jaar na de aanslag organiseerde de dansgroep bijeenkomsten om hun danspartner te herdenken. Na de aanslag viel de groep uit elkaar. Sommigen verhuisden, anderen stopten. "Het voelde ook niet goed om door te gaan met andere mensen onder dezelfde naam."

Familiedag

Het gezin van Wilfrido komt elk jaar op 30 april samen op de plek van de aanslag, waar een monument is voor de slachtoffers. "We leggen bloemen, steken kaarsen aan en spreken met andere nabestaanden."

De nabestaanden van Wilfrido bij het monument voor de slachtoffers. De nabestaanden van Wilfrido bij het monument voor de slachtoffers.

Daarna gaat iedereen naar het huis van Rick, waar een soort familiedag is om Wilfrido te herdenken. "Het is gezellig, we draaien muziek, we gaan barbecueën. Zoals hij het altijd wilde."

Herinneringen

In het begin wordt er een beetje gehuild, zegt Rick. Maar daarna worden volop anekdotes verteld over zijn vader, een gezellige man die bijna nooit boos werd. "Bij monopoly was hij altijd de bank en hij was altijd een valsspeler. Dat was altijd lachen. Alle herinneringen aan papa zijn mooie herinneringen."

Voor de nabestaanden van Wilfrido is Koningsdag geen feestje meer, zegt Rick. "Dat komt nooit meer terug. Het blijft een zware dag, maar we proberen er iets moois van te maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore