Affaire onderzocht

Na elf maanden opheldering over liefdesrelatie tussen twee OM-kopstukken

25 april 2019 05:49 Aangepast: 26 april 2019 09:24
Marianne Bloos en Marc van Nimwegen Beeld © ANP

Hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen werd verliefd op collega Marianne Bloos. Jarenlang hielden de twee hun relatie geheim, ze gingen wel 'op dienstreis' naar Thailand. De affaire tussen de hooggeplaatste collega’s werd elf maanden lang uitgebreid onderzocht. Vandaag verschijnt het rapport. Wat is er precies gebeurd?

Van Nimwegen en Bloos zouden zich door hun chauffeurs regelmatig laten afzetten bij hetzelfde Van der Valk-hotel. Hun chauffeurs wachtten dan op de parkeerplaats, schreef NRC. Deze krant onthulde in mei 2018 de geheime relatie.

Samen op dienstreis

Door hun relatie rommelt het in de top van het Openbaar Ministerie (OM), onderlinge verhoudingen zouden 'ernstig verstoord' zijn geraakt. Wat is er nu precies gebeurd? Tussen 2008 en 2014 was Van Nimwegen procureur-generaal, het hoogste orgaan binnen het OM, en daarmee verantwoordelijk voor personeelszaken en functioneringsgesprekken.

In 2011 werd Marianne Bloos benoemd tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket. Van Nimwegen was medeverantwoordelijk voor deze beslissing. In 2012 maakten Van Nimwegen en Bloos een dienstreis naar Thailand. Daar sprak Van Nimwegen op een conferentie over grensoverschrijdende misdaad en vrouwenhandel. Dat Bloos daarbij was, is opmerkelijk. De procureur-generaal die toen mensenhandel in haar portefeuille had, was niet uitgenodigd.

Functioneringsgesprek met ex-man minnares

Van Nimwegen had in zijn tijd als procureur-generaal ook een gesprek met een officier van justitie, die de ex-man was van zijn eerdere minnares Heleen Rutgers. Het huwelijk tussen haar en haar man eindigde in 2005 omdat zij een affaire had met Van Nimwegen. Zij werd later benoemd als nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant.

Tussen 2008 en 2014 had Van Nimwegen het functioneringsgesprek met de ex-man van Heleen. De affaire tussen hem en Heleen was toen inmiddels voorbij. 'Voor de bedrogen echtgenoot was het functioneringsgesprek de ultieme vernedering', meldde NRC.

Relatie jarenlang verzwegen

Van Nimwegen en Bloos hadden volgens de Gedragscode Integriteit Rijk (GIR) hun relatie moeten melden bij hun werkgever. Jarenlang ontkenden of verzwegen ze hun affaire, terwijl er door collega’s volop over werd geroddeld.

Toen NRC de geheime relatie onthulde, oordeelde het College procureurs-generaal dat de relatie tussen Van Nimwegen en Bloos niet in strijd was met de gedragscode van het Rijk. Wel zeiden ze dat er binnen de top van het OM niet goed om was gegaan met de affaire, want volgens klokkenluiders wisten een aantal hooggeplaatste collega’s wel degelijk van hun relatie af.

Onafhankelijk onderzoek

Naar aanleiding van verschillende artikelen in NRC, startte het OM in juni 2018 een onderzoek naar de relatie tussen deze twee topmensen. Jan Watse Fokkens, voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad, leidde de commissie van dit onafhankelijk onderzoek.

Van Nimwegen is sinds mei vorig jaar met buitengewoon verlof. Bloos vertrok in juni van dat jaar op eigen verzoek en zolang het onderzoek loopt. Ze ontvangen volgens de Volkskrant nog steeds hun oude salaris.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onafhankelijk onderzoek naar liefdesaffaire hoofdaanklagers

Wat is onderzocht?

De onderzoekers bekeken of er sprake is geweest van integriteitsschendingen in de top van het OM. Ze namen ook de besluitvorming in 2014 onder de loep, toen werd Van Nimwegen zonder inspraak van de ondernemingsraad benoemd tot hoofdofficier van justitie in Rotterdam.

Ook zijn dienstreis naar Thailand is onderzocht. En zijn besluit om zonder aanbesteding een softwarebedrijf in te huren dat in handen is van Van Nimwegens zwager, waar zijn zus ook werkt. Daarnaast is gekeken naar hoe het College van procureurs-generaal is omgegaan met meldingen over de relatie van Van Nimwegen en Bloos, die pas in het voorjaar 2016 formeel werd gemeld.

Klokkenluiders

Voor het onderzoek meldden zich veel klokkenluiders, die anoniem verklaarden over de seksuele relaties van Van Nimwegen met collega’s en hoe een klein gezelschap hooggeplaatsten officieren alle goede baantjes onderling verdeelden.

Twee keer werd de verschijning van het rapport uitgesteld. De laatste keer omdat Van Nimwegen een klacht indiende tegen de commissie, die volgens hem te veel zat te wroeten in zijn seksleven. Vandaag worden de resultaten na elf maanden bekendgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore