Voorstel VVD en GroenLinks

'Geef stellen die alleen religieus trouwen - en hun getuigen - een boete'

24 april 2019 10:51 Aangepast: 24 april 2019 10:53
Archieffoto: een lid van de Shariaraad in Groot-Brittannië bekijkt trouwpapieren. Beeld © AFP

Mensen die alleen religieus trouwen en niet voor de wet, moeten worden beboet. En ook getuigen van zo'n huwelijk zouden een geldboete moeten krijgen. Dat vinden VVD en GroenLinks.

Een religieus huwelijk mag in Nederland alleen worden gesloten als de partners eerst voor de burgerlijke stand zijn getrouwd. Op die manier is gegarandeerd dat beide partners gelijke rechten hebben. Maar nu loopt alleen degene die het huwelijk sluit risico op een boete. Die bedraagt ruim 4000 euro. 

Zes maanden cel

GroenLinks en VVD willen dat ook de andere aanwezigen, onder wie het bruidspaar, beboet kunnen worden. Een religieus leider die binnen vijf jaar meer dan een keer wordt betrapt op het sluiten van zo'n huwelijk, zou een celstraf van maximaal zes maanden moeten kunnen krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noor zit gevangen in haar huwelijk: 'Hier ben ik gescheiden, in Egypte nog getrouwd'

Volgens VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden is de maatregel nodig om te voorkomen dat vrouwen 'gevangen worden gehouden in een shariahuwelijk'. Binnen zo'n huwelijk zijn de rechten van een vrouw zeer beperkt en een vrouw kan het huwelijk alleen in uitzonderlijke gevallen beëindigen. 

Parallelle samenlevingen

"We kunnen niet toestaan dat er parallelle samenlevingen ontstaan in Nederland waarin vrouwen rechteloos zijn. Vrijheid van godsdienst is niet onbeperkt, de grens trekken we hier." 

De partijen doen vandaag een voorstel om dit mogelijk te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore