Extremistische ideeën

Ook politiek wil inreisverbod voor christelijke haatprediker uit VS

24 april 2019 09:27 Aangepast: 24 april 2019 15:33
Steven Anderson Beeld © Steven L. Anderson (Faithful Word Baptist Church)

De extremistische christelijke prediker uit de VS die vindt dat alle homo's, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, moet niet worden toegelaten in Nederland. Dat vinden de PvdA, D66 en de VVD, maar ook de SGP. 

Het gaat om Steven Anderson uit Arizona. De stichter van de Faithful Word Baptist Church wil op 23 mei een bezoek brengen aan Amsterdam. Gisteren deed homobelangenorganisatie COC al een oproep om Anderson bij de grens tegen te houden.

Niets te zoeken

PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen en VVD'er Dilan Yesilgöz zijn het daarmee eens. "Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland", zegt Yesilgöz op Twitter.

D66 wil een inreisverbod.

Ook voor de SGP is de prediker niet welkom. "Mensen die oproepen tot geweld of dat goedpraten, zijn hier niet welkom", zegt een woordvoerder van de partij.

Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, was Anderson verheugd. Hij maakte de slachtoffers uit voor 'pedofielen' en vond het jammer dat er niet meer doden waren gevallen.

Zielen winnen

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt-mensen. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Jamaica is Anderson niet welkom.

Anderson zegt via zijn YouTubekanaal dat hij naar Europa komt om 'zielen te winnen'. De locaties waar hij dat wil gaan doen, zijn nog niet bekend.

'Geen plek in Amsterdam'

Ook de gemeenteraad van Amsterdam gaat de zaak aankaarten, omdat Anderson van plan is daar te spreken. De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP gaan tijdens de raadsvergadering op 8 mei kritische vragen stellen over zijn komst.

"Voor zulke haat en onverdraagzaamheid is geen plek in Amsterdam. In onze open en tolerante stad maakt het namelijk niet uit waar je wieg stond of op wie je verliefd bent", laat de Amsterdamse D66-voorman Reinier van Dantzig weten.

Holocaustontkenner

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) wil eveneens dat staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) Anderson de toegang tot Nederland ontzegt. 

Anderson is een Holocaust-ontkenner en hij noemde het Jodendom eerder 'de synagoge van Satan'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore