Tijdens consult

7 jaar cel en tbs geëist tegen man die huisarts neerstak

23 april 2019 21:56 Aangepast: 23 april 2019 22:06
De verwondingen waren zo ernstig dat een trauma-arts per helikopter werd opgeroepen. Beeld © ANP

Het OM eiste vandaag zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 35-jarige man uit Loosdrecht. Hij wordt ervan verdacht vorig jaar augustus zijn huisarts tijdens een consult meerdere malen te hebben gestoken.

Huisarts Willem Stronck zag de aanval niet aankomen. Hij werd onder andere in zijn hals gestoken. Het slachtoffer moest een levensreddende operatie ondergaan. Hij is nog steeds niet helemaal hersteld.

Geen verklaring

De verdachte heeft tot nu toe geen verklaring willen geven voor zijn daad. De man wil niet meewerken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Daar is wel al vastgesteld dat hij een ernstige psychische stoornis heeft en deels verminderd toerekeningsvatbaar is. Het OM wil een gevangenisstraf omdat deskundigen denken dat het gevaar op herhaling groot is.

Enorm gesteund

De aanval, die plaatsvond op 21 augustus 2018, was voor Stronck een 'ernstige en schokkende gebeurtenis', schreef hij destijds in een ingezonden artikel in de lokale krant De Nieuwsster. De steekpartij kan hij navertellen dankzij de hulp van de 17-jarige Hessel ten Holter. Deze jongen fietste toevallig voorbij toen hij de huisarts om hulp hoorde roepen.

Stronck voelde zich enorm gesteund door de 'hartverwarmende en overweldigende steun' uit Loosdrecht. "Er zijn letterlijk honderden ansichtkaarten gekomen, meer dan honderd prachtige boeketten bloemen, fruitmanden, cadeau kaarten (boekenbonnen, bonnen voor uit eten), flessen wijn, van alles."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Neergestoken huisarts krabbelt weer op: 'Gevaar is dat je bang wordt voor de mens'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore