Als je nu een huis koopt en je komt er ná de oplevering achter dat er nog zichtbare gebreken zijn die je hebt gemist, heb je dikke pech. Nu is de bouwer namelijk alleen aansprakelijk voor de mankementen die wel bij de oplevering zijn gezien. Maar dat gaat veranderen.
De Eerste Kamer is vandaag begonnen aan de afhandeling van een wet die de positie van kopers van nieuwbouwhuizen aanzienlijk verbetert. Als de wet wordt aangenomen kunnen kopers gemakkelijker verhaal halen bij de bouwer, als er na de oplevering nog zichtbare gebreken aan het licht komen.
Heel krom
De huidige situatie is eigenlijk heel krom volgens directeur consumentenzaken Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis. "Vergelijk het met de aankoop van een nieuwe auto waarvan de ruitenwissers het niet blijken te doen. Elke garage zal dat probleem verhelpen, ook als het pas later wordt ontdekt. Maar bij een huis werkt dat nu dus nog niet zo."

Als het aan Eigen Huis ligt, moet de positie van de huizenkoper zo snel mogelijk verbeterd worden. Nu komt het bijvoorbeeld voor, dat kopers er na de oplevering achter komen dat muren niet haaks zijn. "Ze kunnen dan lelijk in de problemen komen bij het inmeten van een keuken", zegt Mulder.
Een ander voorbeeld is het aantal ventilatieventielen. Huizen worden wel eens opgeleverd met minder ventielen dan op de tekening staan, of met slangen die niet goed zijn aangesloten. Gevolg is dat het systeem niet goed werkt. Mulder: "Als je dat bij de oplevering niet ziet, heb je nu geen poot meer om op te staan."
Gebrek later aan het licht
Het vervelende is volgens Eigen Huis dat een gebrek soms pas veel later aan het licht komt. Mulder: "De onderkant van kozijnen wordt nog wel eens slecht geschilderd. Dat is vaak moeilijk te zien. Maar je kunt er later wel een vochtprobleem door krijgen."
Het lijkt duidelijk dat er snel iets moet veranderen. Maar zo simpel gaat dat niet. Want de wet waarover de Eerste Kamer zich vandaag buigt omvat veel meer dan alleen de rechten van kopers van nieuwbouwhuizen. Het gaat om de Wet Kwaliteitsborging Bouw, die ook regelt hoe het bouwtoezicht er uit moet gaan zien.

Bijrol gemeente
Anderhalf jaar geleden dreigde de Eerste Kamer tegen de Wet Kwaliteitsborging Bouw te stemmen. Een meerderheid vond dat de gemeenten in de nieuwe wet teveel een bijrol krijgen. Nu zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het bouwtoezicht, straks ligt het zwaartepunt bij particuliere kwaliteitsbewakers, die de bouwer zelf inhuurt.
De stemming werd uitgesteld en nu probeert minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken het opnieuw. Ze heeft inmiddels een convenant gesloten waarin is afgesproken dat gemeenten eindverantwoordelijk blijven voor het toezicht.
14 mei
Op 14 mei wordt duidelijk of de wet het nu wel gaat halen, dan is de stemming in de Eerste Kamer. Als de wet aangenomen wordt, treedt die over twee jaar in werking.
RTL Nieuws zoekt voor een televisiereportage voorbeelden van kopers van nieuwbouwhuizen die bij de oplevering gebreken over het hoofd hebben gezien en daarna bot vingen bij de bouwer. Zij kunnen zich melden bij oproep@rtl.nl onder vermelding van 'nieuwbouw'.