Ga naar de inhoud
Seksueel misbruik

Tantramasseur krijgt 30 maanden cel voor ongewenste seksuele handelingen

Tantramassage is een fysieke en intieme massage. Beeld © iStock

De 54-jarige tantramasseur Nico D. uit Rhenen moet dertig maanden de cel in, waarvan tien voorwaardelijk, omdat hij bij zes vrouwen ongewenste seksuele handelingen heeft gepleegd.

De rechtbank in Utrecht oordeelde dat Nico D. tussen 2013 en 2017 in een ongelijkwaardige relatie misbruik heeft gemaakt van kwetsbare vrouwen.

Tantramassage is een fysieke en intieme massage die vanuit een spirituele gedachte is gericht op bewustzijn van de ziel en seksuele energie. Tijdens de behandelingen die de 'intimiteitscoach' gaf, waren zowel hij als de cliënten naakt. Hij sprak met de vrouwen af dat ze niet zouden zoenen of penetreren, maar overschreed die grenzen toch.

OM
Lees ook:
OM eist drie jaar cel tegen tantramasseur die te ver ging bij zes vrouwen

'Hoort bij therapie'

Volgens het OM werkte de 'charismatische' Nico D. tijdens de sessies bewust toe naar seksueel contact 'voor zijn eigen gerief' en liet hij zich voor die zogeheten lingham- en yoni-massages betalen. Tegen de vrouwen zei hij dat de handelingen bij de therapie hoorden en dat hij progressie zag in hun ontwikkeling.

Nico D. erkent dat hij de seksuele handelingen heeft gepleegd, maar stelt dat de vrouwen ermee hebben ingestemd. Dat doet volgens het OM niet af aan de strafbaarheid van de ontucht.

'Geen sprake van vrijwilligheid'

Nico D. werkte volgens de rechtbank in de maatschappelijke zorg en profileerde zichzelf als behandelaar. "Het was onmiskenbaar dat die hulpverlenersrelatie een rol speelde, van vrijwilligheid was geen sprake. Zij vertrouwden op uw deskundigheid en waren van u afhankelijk."

De rechtbank nam het Nico D. kwalijk dat hij de gevoelens die de vrouwen voor hem gingen koesteren heeft gevoed. Door de ontucht hebben de vrouwen juist meer psychische klachten gekregen.

Gevangenis in

Direct na de uitspraak werd Nico D. opnieuw aangehouden. Hij moet onmiddellijk de gevangenis in. De rechtbank hield wel rekening met alle media-aandacht die de zaak heeft gekregen en volgde daarom niet de eis van het Openbaar Ministerie van een gevangenisstraf van drie jaar.

Nico D. mag vier jaar lang niet meer in de zorg werken en heeft een contactverbod met de zes vrouwen opgelegd gekregen.

Tientallen
Lees ook:
Tientallen klachten over seksueel misbruik tantramasseurs: 'Hij wilde uren vrijen'