Mensenrechten

Uitgezette vluchteling uit Bahrein klaagt Nederlandse staat aan

19 april 2019 21:30 Aangepast: 19 april 2019 21:36
Ali Mohammed al-Showaikh

De Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh die door Nederland werd uitgezet en terug in zijn vaderland direct voor de rest van zijn leven achter de tralies verdween, heeft een klacht ingediend tegen de Nederlandse staat.

De advocaat van Ali Mohammed al-Showaikh, Flip Schüller, bevestigt dat na berichtgeving van de NRC. Hij heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Terughalen

Al-Showaikh wil dat Nederland ter verantwoording wordt geroepen. Ook zou de Staat via de diplomatieke weg moeten proberen hem terug te halen naar Nederland of in ieder geval proberen zijn situatie ter plekke te verbeteren, vindt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar uitzetting asielzoeker die in Bahrein levenslang kreeg

Volgens de advocaat is Al-Showaikh in Bahrein gemarteld, heeft hij onder druk een bekentenis moeten afleggen, heeft hij niet of nauwelijks toegang tot een advocaat, zijn de omstandigheden in zijn cel een schending van de mensenrechten en heeft hij geen eerlijk proces gehad.

Grote zorgen

Ook in de Tweede Kamer leven grote zorgen over het lot van Al-Showaikh. Maar VVD-staatssecretaris Mark Harbers liet onlangs nog weten vol te houden dat Nederland niet kon voorzien dat Al-Showaikh in Bahrein de cel wachtte. Vluchtelingenwerk en Amnesty International beschuldigen Nederland ervan Al-Showaikhs mensenrechten te hebben geschonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitgezette asielzoeker in Bahrein tot levenslang veroordeeld, Kamer verontrust

Al-Showaikh vluchtte in 2017 naar Nederland. Hij was bang dat hij zou moeten boeten voor de politieke activiteiten van zijn broer, die al eerder naar Duitsland was uitgeweken en daar asiel had gekregen wegens zijn verzet tegen het regime in Bahrein. Maar Nederland vond dat Al-Showaikh geen recht had op asiel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore