Verzorgings- en verpleegtehuizen rekenen regelmatig extra kosten als een overleden bewoner in zijn kamer opgebaard wordt. Tehuizen vragen geld aan de familie, terwijl ze voor de huur van de kamer ook geld van de overheid krijgen.
Dat blijkt uit onderzoek van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. De praktijk van de tehuizen is tegen de afspraken die eerder tussen consumentenorganisaties en de tehuizen zijn gemaakt.
'Komt regelmatig voor'
Uitvaartondernemingen DELA en Monuta herkennen deze praktijken. Véronique Klaassen, directeur uitvaartverzorging van DELA: "Ik hoor vooral van onze uitvaartverzorgers dat het met regelmaat gebeurt. Wij brengen het op allerlei manieren onder de aandacht van de verzorgingstehuizen, want we willen graag dat het stopt."
Hoeveel tehuizen dit doen, is niet bekend. Maar mensen die in de sector werken zeggen het allemaal 'regelmatig' tegen te komen.
Oproep
RTL Nieuws blijft onderzoek doen naar misstanden rond uitvaartzorg. Heb jij een vervelende ervaring met de uitvaartbranche? Of ben jij werkzaam in de uitvaartbranche en wil je je ervaringen met ons delen? Neem dan contact op met onze onderzoeksredactie. Dat kan op verschillende manieren.
Vergoeding leegstand
Sinds 1 januari 2009 krijgt een zorginstelling vanaf het moment dat iemand overlijdt, geld uit de Wet Langdurige Zorg. Die regeling is er zodat zorginstellingen eventuele kosten voor een leegstaande kamer op kunnen vangen. Toch vragen sommige tehuizen bedragen tussen de 80 en 100 euro per dag aan de familie voor de extra 'huur' van de kamer.
Brigitte kreeg extra rekening van 330 euro
Het overkwam Brigitte Striekwold. Haar schoonvader Bennie overleed vorig jaar zomer in het verzorgingstehuis Gertrudis in ’s Heerenberg. "De verpleging vroeg of mijn schoonvader op zijn eigen kamer zou blijven. We hebben gezegd dat we dat graag wilden als dat kon. En dat was geen probleem."
Maar als Brigitte en haar familie de volgende dag weer langs gaan ligt er ineens een rekening van 330 euro. Het verzorgingstehuis rekent extra kosten per dag dat iemand in de eigen kamer opgebaard ligt. "Je moet dan dus eigenlijk dubbel betalen", zegt Brigitte. "330 euro om opgebaard te liggen op je eigen kamer die je betaalt, vinden wij gewoon heel raar."
"Het verzorgingstehuis heeft niks gedaan aan laatste verzorging of wat dan ook. Dat hebben we allemaal zelf gedaan, samen met de uitvaartmaatschappij. Uiteindelijk heeft Brigitte toch de rekening betaald.
'Het zou verboden moeten worden'
Zelfstandig uitvaartondernemer Dennis Kremer vindt dat het rekenen van deze extra kosten verboden zou moeten worden: "Ik vind het misbruik maken van de situatie waarin die mensen zitten. Wij leveren de koeling en de airco. Ook doen wij de dagelijkse controle. Het enige wat ze doen is de kamer leveren en dat is al betaald." Kremer maakte al vaker mee dat zorginstellingen via hem de kosten probeerden te verhalen, maar daar is hij mee gestopt.
Zo snel mogelijk nieuwe cliënt in kamer
Azora is de overkoepelende zorginstelling van Gertrudis in ’s Heerenberg, waar Brigitte's schoonvader overleed. Bestuurder Hans Metzemaekers reageert: "Wij rekenen extra kosten aan nabestaanden om onze eigen kosten te dekken. De mutatiedagenvergoeding die we vanuit de Wet Langdurige Zorg krijgen is voor ons niet voldoende om zo’n leegstaande kamer te betalen."
Ook geeft Azora aan bewust een hoger bedrag te vragen om mensen te ontmoedigen familieleden op de kamer op te laten baren. Metzemaekers: "In verzorgingstehuis Gertrudis hebben we te maken met lange wachtlijsten en willen leegstaande kamers zo snel mogelijk beschikbaar maken voor nieuwe cliënten. Daarnaast merken we dat andere bewoners het niet altijd prettig vinden als er een overledene in hun buurt opgebaard ligt."
Andere instellingen in de regio waar Azora actief is, doen dit niet
Zorgkoepel: dit is onacceptabel
Actiz, de brancheorganisatie van ondernemers in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg en thuiszorg, stelt in een reactie het niet acceptabel te vinden als verzorgingstehuizen binnen een periode van zeven dagen na overlijden geld vragen voor een kamer. Zij gaan met zorgorganisaties in gesprek.