'Beste nieuws'

Nederlandse klok komt ongeschonden uit brand Notre-Dame

19 april 2019 14:43
De klok in de Notre-Dame die in Nederland is gemaakt.

Klokkengieterij Eijsbouts uit het Brabantse Asten heeft vandaag 'in de context van het enorme drama, het best denkbare nieuws' ontvangen. De Mariaklok die in 2012 in het dorp werd gegoten, heeft de brand in de Notre-Dame ongeschonden doorstaan.

Dat laat adjunct-directeur Joep van Brussel weten. "De klok zal vanaf nu niet alleen maar symbool zijn van het 850-jarig jubileum van de Notre-Dame, maar ook het tragische moment wat enkele jaren later volgde. De klok is een blijvende markering door haar voortbestaan."

Goed nieuws

De enorme klok werd in het Brabantse Asten gemaakt en hangt sinds 2013 in de Notre-Dame. Hij weegt 6000 kilo en heeft een diameter van 1,70 meter. Toen de brand maandag in de beroemde kathedraal uitbrak, hield de klokkengieterij zijn adem in. Drie dagen geleden waren er al signalen dat de klok de vuurzee goed had doorstaan. Vanmorgen kreeg de gieterij definitief het goede nieuws te horen.

Klokkenmaker van de Notre-Dame: 'Hopen dat hij nog heel is'

De klok van één van de torens van de Notre-Dame komt uit Nederland. Het lijkt erop dat hij de brand heeft overleefd, maar de klokkenmaker houdt zijn hart vast. "Je krijgt toch een band met zo'n klok."

De brand in de Notra-Dam brak maandag uit en verwoestte een groot deel van de beroemde kathedraal. Het vuur lijkt te zijn veroorzaakt door een ongeluk. Volgens aanklager Remy Heitz zijn er geen aanwijzingen dat er opzet in het spel was. Vijftig mensen zijn bezig met het onderzoek naar de oorzaak van de brand. 

Dicht

Volgens bisschop Patrick Chauvet, rector van de Notre-Dame, zal de kerk zo'n vijf à zes jaar dicht zijn voor publiek, zei hij tijdens een bijeenkomst met winkeliers uit de buurt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Internationale competitie nieuwe spits Notre-Dame, kerk 5 à 6 jaar dicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore