Ga naar de inhoud
Spectaculair

Onderzoekers vinden vloeibaar bloed in 42.000 jaar oud veulen

Het gevonden veulen dat 42.000 jaar geleden dood ging. Beeld © North Eastern Federal University

Het is Russische onderzoekers gelukt om vloeibaar bloed en urine uit een bevroren karkas van een veulen te halen dat ongeveer 42.000 jaar geleden overleed. Het veulen was naar schatting slechts twee weken oud toen het vermoedelijk in de modder verdronk.

Mannen die op zoek waren naar slagtanden van mammoeten, ontdekten het veulen vorig jaar in de Batagaika-krater. Deze krater ligt in het oosten van Siberië en is gigantisch: bijna 1 kilometer lang en zo'n 86 meter diep. Lokale bewoners vinden het daar gevaarlijk - de krater groeit nog steeds - en noemen het 'de poort naar de onderwereld'. 

Maar archeologen vinden op deze plek de ene spectaculaire vondst na de andere. Zoals dit veulen van ongeveer 42.000 jaar oud. Het dier lag in de permafrost, een stuk grond dat permanent bevroren is. Uit een autopsie bleek later dat het karkas van het veulen tot vreugde van de onderzoekers nauwelijks was aangetast.

Vacht

Zelfs de vacht van het dier verkeerde nog in uitermate goede staat. "Nu kunnen we zelfs zeggen welke kleur wol de uitgestorven paarden in het pleistoceen hadden", zegt Semyon Grigoriev, directeur van het Mammoetmuseum in Jakoetsk, tegen CNN.

Maar de mooiste ontdekking bij de autopsie was: vloeibaar bloed en urine in het veulen. Volgens Grigoriev is dat slechts een keer eerder voorgekomen dat vloeibaar bloed werd gevonden in een dier uit het pleistoceen. Dat was in het bevroren karkas van een volwassen mammoet dat in 2013 in Rusland werd gevonden.

Poeder

Normaal gesproken stolt het bloed of wordt het poeder, zelfs als het karkas nog zo goed geconserveerd lijkt te zijn, weet Grigoriev. "Dit komt doordat vocht en andere biologische vloeistoffen in duizenden jaren geleidelijk verdampen."

Het bloed en de urine zijn aan Zuid-Koreaanse onderzoekers overgedragen die willen proberen een kloon van het veulen te maken. Hoe groot de kans is dat dit daadwerkelijk lukt, is niet in te schatten. Het veulen zelf zal in Japan tentoon worden gesteld, als onderdeel van een mammoet-expositie.