Ga naar de inhoud
Elektrische fietsen

Elektrische fietsen niet zonder gevaar: accu's spontaan in brand

Beeld © ANP

Het was midden in de nacht, de elektrische fietsen stonden in de bijkeuken. Cora van Hattem en haar man lagen al te slapen toen er uit het niets een ontploffing klonk. Bam! Een van de fietsen stond in lichterlaaie doordat een accu was ontploft. "We hebben heel veel mazzel gehad, het was linke soep", zegt Cora.

Dat dit kon gebeuren met elektrische fietsen, hadden Cora en haar man totaal niet verwacht. Toen ze de vlammen zagen, werkten ze beide fietsen zo snel mogelijk het huis uit. Dat is hun redding geweest. "Als jullie niet wakker waren geworden en snel hadden gehandeld, weet ik niet of jullie hier nog hadden gestaan, werd tegen ons gezegd. Die boodschap hakte erin", zegt Cora. Ze hadden nu alleen wat last van roetschade. 

Niet zonder gevaar

In 2018 werden meer elektrische fietsen dan ooit verkocht. Bijna 410.000 stuks verlieten de showroom. Volgens Brandweer Nederland vliegt gemiddeld twee keer per week een lithium accu in brand, daar onder vallen dus ook de accu's voor fietsen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het eerste dodelijke slachtoffer valt. "Veel mensen weten niet hoe je met een accu om moet gaan", zegt Robert van den Ende, brandonderzoeker bij Brandweer Haaglanden.

Hij komt de gekste dingen tegen. "Zo heb ik een elektrische fiets gezien die was opgehangen in een trapgat. De woning zat erboven. Als de accu dan in brand vliegt, brandt de hele woning af. Ik zie ook accu's die worden opgeladen in de badkamer, of op een keukenblad. Mensen denken dat je een accu in ieder stopcontact kunt steken, maar ze weten vaak niet hoe gevaarlijk dat kan zijn."

Vele incidenten

De incidenten zijn inmiddels talrijk. Ruim twee weken geleden ging in Delft een elektrische fiets spontaan in een winkel roken. Drie mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht omdat er mogelijk gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen. In Tilburg werd op 1 april een woonblok voor een nacht ontruimd na een brand door een accu. 

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal elektrische fietsen verkocht in 2018

Ook in Nunspeet merkten ze dat de gevolgen groot kunnen zijn. Door een ingeruilde accu, brak er in een opslagplaats van een fietsenfabriek een uitslaande brand uit. Via een NL-Alert werden omwonenden meteen geadviseerd de ramen en deuren te sluiten vanwege de vele rook die vrijkwam. Een deel van een woonwijk moest geëvacueerd worden door de gevaarlijke stoffen die vrijkwamen. 36 e-bikes en 80 fietsaccu's waren verloren, evenals de bedrijfshal. 

Richtlijnen

Volgens de gemeente Nunspeet moeten er veel strengere richtlijnen komen over plekken waar veel accu's worden opgeslagen, zoals in fietsenwinkels en -fabrieken. Die regels zijn er nu nauwelijks. "Defecte accu's moet je niet meer zomaar binnenzetten", zegt een woordvoerder. "In Nunspeet hebben we er nu afspraken over gemaakt. Maar eigenlijk is dit een landelijk probleem."

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt bezig te zijn met het opstellen van een richtlijn voor een veiligere opslag van accu's. Maar het kan nog wel een jaar duren voordat die klaar is. 

Bewuster mee omgaan

Cora heeft een nieuwe elektrische fiets gekocht. Ook die staat weer binnen omdat het slecht is voor een accu als ze buiten staan. Wel let ze beter op en zal ze geen brandbare spullen naast de fiets zetten. "We gaan er bewuster mee om, leggen de fietsen bijvoorbeeld niet meer continu aan de stroom. Maar zonder elektrische fiets kunnen we eigenlijk niet."

Vooroordelen
Lees ook:
Vooroordelen over elektrische fietsen: 'Voor luie mensen? Welnee!'

Tips bij aankoop elektrische fiets:

  • Het is aanlokkelijk, maar ga niet voor de goedkoopste accu. Accu's van een onbekende fabrikant kunnen onbetrouwbaar zijn. 
  • Stel vragen als je een accu koopt. Laat je niet meteen overtuigen door een verkooppraatje. Het is immers een belangrijke aankoop. 
  • Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat wordt geleverd.
  • Als je je fiets oplaadt, ga dan niet weg maar blijf in de buurt. Als het dan misgaat, kun je er tenminste snel bij zijn. Laad de fiets daarom ook niet 's nachts op. Zorg ook voor rookmelders in de buurt.
  • Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij vol is. 
  • Heb je je apparaat of batterij per ongeluk laten vallen? Laat deze dan controleren door de fietsenmaker op beschadigingen en laat de beschadigde onderdelen onmiddellijk vervangen.
  • Als je een beschadigde accu hebt, bewaar die dan niet zomaar in huis of in de garage. Er zijn speciale bewaardozen waarin je ze veilig kunt opslaan. 
  • Mocht het nou toch misgaan, bel de brandweer. Zelfs als de rook lijkt te zijn verdwenen, kan de brand in de accu doorsmeulen en weer oplaaien.
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl