Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Meer rust voor spelers

KNVB verplaatst speelronde eredivisie vanwege halve finale Ajax in Champions League

18 april 2019 15:56 Aangepast: 18 april 2019 20:11
Ajax viert de zege op Juventus, onder aanvoering van Matthijs de Ligt (midden). Beeld © ANP

De KNVB heeft besloten om speelronde 33 op te schuiven, zodat Ajax meer rust krijgt ter voorbereiding op de Champions League. Dit betekent dat alle wedstrijden van zondag 28 april worden gespeeld op 15 mei.

De KNVB moest een aanpassing in het speelschema doen, omdat clubs recht hebben op minimaal twee volledige dagen rust. Op 30 april moet Ajax tegen Tottenham Hotspur spelen in de halve finale van de Champions League. Op 28 april mei zou Ajax nog tegen Willem II spelen. Die wedstrijd en alle andere wedstrijden van die speelronde worden nu verplaatst.

 

Eigenlijk zou de competitie afgelopen zijn op zondag 12 mei, nu worden de laatste wedstrijden gespeeld op 15 mei.

'Nog overleg met gemeentes en politie'

Met alle clubs is dit besluit doorgenomen, laat de KNVB weten. "Maar zij moeten dit uiteraard nog overleggen met de gemeentes en politie. We hebben vooraf alle belangen meegewogen dus denken dat het zo haalbaar is."

Aanvankelijk zou het speelschema van Ajax er zo uitzien:

Bij het opstellen van het speelschema had de KNVB er geen rekening mee gehouden dat er een Nederlandse club zo ver zou komen in een Europees toernooi. Nu dat wel gebeurde, was het voor de organisatie 'onvermijdelijk' om het schema aan te passen.

'Een uniek en ongekend verloop van dit seizoen'

"Het huidige seizoen heeft een uniek en ongekend verloop", schrijft de woordvoerder van de KNVB. "Iets wat vooraf door weinigen voor mogelijk werd gehouden, is toch gebeurd: één Nederlandse club staat in de halve finale van de Champions League, de finale van de KNVB Beker én is in de race voor het kampioenschap van de Eredivsie. Na wekenlang alle mogelijke oplossingen te hebben verkend, zijn de overgebleven scenario’s vandaag voorgelegd aan de clubs."

Daar is dus uitgekomen dat de hele ronde verplaatst wordt. 

De KNVB heeft uitleg over de beslissing op de website geplaatst:

Zijn de clubs het allemaal eens met deze wijzigingen?

"We lopen tegen een probleem aan waarbij de makkelijke oplossing niet bestaat. De opties met de minste consequenties zijn de afgelopen weken uitgewerkt en intensief besproken met (direct) betrokken clubs en partijen, maar waren om diverse redenen voor partijen niet in te vullen. Aan de opties die nu overblijven kleven meer nadelen. We zijn ons er daarom van bewust dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen, maar er moet een knoop doorgehakt worden."

Zijn deze data nu helemaal definitief?

"Met alle clubs is nu dit besluit besproken, maar zij moeten dit uiteraard nog overleggen met de gemeentes en politie. We hebben vooraf alle belangen meegewogen dus denken dat het zo haalbaar is."

Is de KNVB tevreden met de uiteindelijke beslissing?

"Van volle tevredenheid kan geen sprake zijn, want dit is uiteindelijk voor geen van de betrokkenen prettig. Wat wel erg prettig is, is de reden waarom dit nodig was: de halve finaleplaats van Ajax in de Champions League. Niet alleen Ajax, maar het hele Nederlandse voetbal profiteert hiervan. In deze heeft de KNVB zijn rol gepakt als organisator van de competitie, het belang van de clubs zoveel als mogelijk dienend én in overleg met de betrokken clubs."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore