Ga naar de inhoud
Tweede Paasdag

Genieten van vrije dag? Bijna nergens minder feestdagen dan in Nederland

Veel mensen gaan op Tweede Paasdag op stap, zoals hier in Amsterdam in 2017. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Lekker, zo'n dag vrij. Eindelijk tijd om te brunchen met familie, of langs de meubelboulevard te gaan. Maar in Nederland komen we er relatief karig vanaf: in andere Europese landen kennen ze een stuk meer vrije dagen. Hoe komt dat?

Tweede Paasdag is één van de negen officiële feestdagen in Nederland. Zes religieuze dagen zijn als officiële feestdag aangemerkt: naast Pasen (vrijdag en maandag) zijn dat Hemelvaart, Pinksteren en Eerste en Tweede Kerstdag. Daarnaast vieren we Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag.

Het is dus minder vaak feest dan andere landen, zoals je in onderstaande kaart kunt zien. Het meeste vrij hebben werknemers in Slowakije: dat land kent maar liefst vijftien officiële feestdagen. Alleen in het Verenigd Koninkrijk hebben ze nog minder feestdagen dan wij.

Hoeveel feestdagen hebben andere landen?

Zondagen zijn niet meegerekend, omdat die in de meeste landen sowieso al vrij zijn

Niet automatisch vrij

Een officiële feestdag betekent in Nederland niet automatisch een vrije dag. Er is namelijk geen wet die werkgevers verplicht op zo'n dag vrij te geven. Wel zijn veel dagen opgenomen in bijvoorbeeld de cao. Daardoor is Goede Vrijdag voor veel mensen geen vrije dag, en Bevrijdingsdag maar eens in de vijf jaar.

Volgens Peter Jan Margry, onderzoeker aan het Meertens Instituut, zijn er twee belangrijke redenen dat Nederland relatief weinig feestdagen heeft. "Door de reformatie hebben wij minder kerkelijke feestdagen dan andere landen. Alleen de dagen die door alle christenen gevierd worden, blijven over. Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt."

Onafhankelijkheidsdag

Vergelijk het bijvoorbeeld met Frankrijk: daar vieren ze Katholieke dagen als Allerheiligen en Mariahemelvaart, en een grote nationale feestdag op 14 juli.

Historicus Anton van Hooff pleit ervoor om ook in Nederland zo'n nationale feestdag te houden. Bijvoorbeeld door van Bevrijdingsdag elk jaar een vrije dag te maken, of op Prinsjesdag, om onze democratie te vieren.

Maar er is nog een optie: 26 juli. Dat is de datum waarop in 1581 het Plakkaat van Verlatinghe werd getekend. Van Hooff is lid van het Comité Nederlandse Onafhankelijkheidsdag, dat elk jaar op die datum een viering houdt. Van Hooff: "Het Plakkaat is onze onafhankelijkheidsverklaring, daarmee is Nederland ontstaan. Dat zouden we moeten vieren. Er zijn heel veel Christelijke feestdagen, maar steeds minder mensen die dat vanuit hun geloof vieren. Dan kun je beter een dag hebben die echt voor iedereen is."

'Schaamte om ons land te vieren'

Het is gek dat een dag als Tweede Pinksterdag wel een vrije dag is, en Bevrijdingsdag niet, vindt Van Hooff: "Wie weet nog waarom we Pinksteren vieren? Er is in Nederland een schaamte om ons land te vieren. Je hoeft geen nationalist te zijn om trots te zijn op je land."

Volgens Peter Jan Margry is er regelmatig discussie over het voortbestaan van feestdagen als Tweede Pinksterdag, maar hij denkt niet dat er snel veel zal veranderen.

"Mensen zijn gewend om bepaalde dagen vrij te hebben, die zijn ingebed in onze cultuur. Het is dus niet zo simpel om een dag af te schaffen."

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.