Nog te veel onduidelijk

Minister: meer onderzoek naar burnpits na ruim 270 meldingen

18 april 2019 16:20 Aangepast: 18 april 2019 16:27
Rookpluimen stijgen op uit een zogenoemde burnpit.

Er komt meer onderzoek naar de schadelijke effecten van burnpits. Dat schrijft minister Ank Bijleveld van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

Vooralsnog is niet vastgesteld dat de ruim 270 militairen die zich hebben gemeld bij de ministier ook echt ziek zijn geworden door de brandende afvalkuilen.

Tijdens militaire missies in onder meer Irak en Afghanistan werden vuil, medicijnresten en ander afval tijdelijk verbrand in kuilen in de open lucht, zogenoemde burnpits. Door de giftige gassen die daarbij vrijkwamen, zouden de militairen ziek zijn geworden.

Nog onvoldoende duidelijk

Volgens minister Bijleveld is 'nog onvoldoende duidelijkheid over de mogelijke relatie tussen gezondheidsklachten en de uitstoot van burnpits' en daarom wil de minister meer onderzoek. Hoeveel tijd het onderzoek in beslag gaat nemen, is nog onduidelijk.

Een burnpit Een burnpit

Sinds februari zijn bij het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP) in totaal 278 meldingen van defensiepersoneel binnengekomen. 28 procent daarvan heeft zich gemeld vanwege gezondheidsklachten. Het gaat om militairen die zijn uitgezonden naar Afghanistan, Irak en voormalig Joegoslavië. De meest gemelde gezondheidsklachten zijn onderste luchtwegproblemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Meldpunt burnpits trekt 500 veteranen, veel gezondheidsklachten

Ander meldpunt: 500 veteranen

Bij een ander meldpunt van jurist Ferre van de Nadort hebben ruim vijfhonderd veteranen aangeklopt. Onder hen waren er meer dan tweehonderd met ernstige gezondheidsklachten, zoals longziekten en maag- en darmklachten, zei Van de Nadort in maart tegen RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore