Ga naar de inhoud
Conclusies Onderzoeksraad

Rapport: onvoldoende zicht op veiligheidsrisico's verwarde personen

Een opvangkamer op de afdeling Opvang Verwarde Personen op het politiebureau in Den Haag. Beeld © ANP

Nederland telt meer dan 250.000 mensen met een ernstige psychische aandoening. Maar ons zorgsysteem waarborgt hun veiligheid onvoldoende, en ook dat van hun omgeving.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een nieuw rapport. "Zorgverleners hebben onvoldoende zicht op de veiligheidsrisico's", stelt de raad. 

20.000 acute gevallen

Dat komt omdat ze met verschillende systemen werken om gegevens vast te leggen. "Door deze versnippering van informatie bij verschillende partijen, ontstaat er geen compleet beeld van de patiënt om de juiste hulp te kunnen bieden.''

Van de groep van 250.000 tot 300.000 mensen zijn er zo'n 20.000 in 'acute zorgnood'. Zij zijn voor zorg en hulp afhankelijk van veel verschillende organisaties, die 'niet vanzelfsprekend' met elkaar samenwerken. "Het huidige systeem en de wet- en regelgeving is onvoldoende ingericht op de complexe zorgbehoefte van deze groep patiënten'', aldus de OVV.

Onderzoeksraad:
Lees ook:
Onderzoeksraad: fout op fout bij plaatsing Michael P. in kliniek

Michael P.

Het is het tweede rapport in korte tijd dat zich richt op de relatie tussen veiligheid en psychische zorg. Drie weken geleden concludeerde de Onderzoeksraad dat er onvoldoende is nagegaan of het toekennen van vrijheden aan Michael P., de moordenaar van Anne Faber, gevaar zou opleveren voor de omgeving. Organisaties en instellingen hebben hun taak om de maatschappij tegen terugkerende delinquenten te beschermen, niet goed uitgevoerd. 

Dit nieuwe onderzoek gaat over het systeem van zorg voor mensen met een ernstige psychische aandoening die in onveilige situaties zijn beland. Ook hier ziet de Raad dat zorgverleners en instanties terughoudend zijn met het delen van informatie. Het onderzoek staat los van het rapport over de behandeling van Michael P., maar de conclusies zijn ongeveer hetzelfde.

Wachttijden

Volgens de raad staat de psychiatrische patiënt niet centraal in het huidige zorgstelsel. In plaats daarvan is het zorgaanbod van instellingen leidend. "De verschillende problemen worden elk door verschillende organisaties opgepakt.'' Daarbij belemmeren de lange wachttijden in de ggz de toegang tot passende zorg en hulp.

De onderzoekers stellen ook vast dat zorgaanbieders zich terughoudend opstellen in het aanbieden van deze relatief dure zorg. De Onderzoeksraad pleit voor nieuwe afspraken, waarin maatregelen zijn opgenomen op het gebied van financiering, informatie-uitwisseling en handelingsruimte van professionals.

Joustra: niet naar risico's Michael P. gekeken

02:11
Dit zei Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad drie weken geleden over de situatie rond de moordenaar van Anne Faber.